Pernah tak anak-anak anda yang mempunyai eczema ataupun asma mengalami tanda-tanda yang teruk selepas makan buah-buahan?

Ini kerana bukan semua buah selamat dimakan oleh anak yang ada asma dan eczema. Atau anak yang kerap batuk dan kerap gatal-gatal satu badan, walaupun tak didiagnos sebagai asma mahupun eczema.

Menurut perkongsian daripada Dr Mazliana Mazlan, terdapat satu kandungan pembawa alergik dalam buah yang boleh mencetuskan eczema ataupun asma. Ikuti perkongsian penuh daripada Dr Mazliana ini.

Real food sangat bagus untuk anak-anak. Processed food yang kita kena elakkan dari mereka.

Tapi, untuk sesetengah keadaan, ada jugak bahan kimia semulajadi dalam real food yang buatkan anak kena pantang sekejap itu dan ini.

Anak-anak macam ni, mereka teramat sensitif. Silap makan sikit, batuk makin teruk. Salah makan sikit, gatal makin banyak.

Ada satu kandungan pembawa alergik, yang ada dalam buah. Kandungan ni bukan tambahan dari luar. Tapi kandungan yang memang sedia ada dalam buah.

IKLAN

Salicylates. Bahan kimia yang ada pada buah, yang mana ia bertindak sebagai racun serangga semulajadi untuk menghalang buah dari serangga dan fungus.


Kita tak dapat nak elak yang ini. Cuma, tak semua sesuai ambil buah yang ada kandungan salicylate. Makin tinggi kandungan salicylate, makin cepat tindakbalas alergik boleh berlaku, ikut keadaan badan masing-masing.

Sebab tu kadang, ada banyak reaksi bila anak-anak makan buah.

Anak pertama makan ok. Anak kedua makan naik gatal.
Anak ketiga makan ok. Anak keempat makan jadi batuk.

Sensitiviti badan kita semua tak sama terhadap salicylate. Semua pun datang dari usus sebenarnya. Usus yang baik, insyaAllah kita boleh tolerate dan badan mampu nak kawal kandungan salicylate yang masuk.

IKLAN

Dalam gambar, saya berikan contoh makanan yang ada kandungan salicylate.


Anggur tu real food. Tapi mungkin tak sesuai dengan anak kita yang ada asma dan eczema. Anggur ada salicylates, amines dan MSG semulajadi. Perhatikan keadaan anak, kalau asma dan eczema makin teruk bila makan anggur, elakkan dari anak-anak k.

Yang takde eczema dan asma pun, kalau anak korang naik gatal-gatal dan batuk sebab anggur, elakkan jugak ya. ❤

IKLAN

Bukan anak tak boleh makan kalau ada asma dan eczema, tapi cuba perhatikan kesan yang anak akan dapat bila makan buah macam ni.

Penat anak masih tak hilang atau makin teruk, flare eczema anak tak nampak tanda surut, bila ambil buah macam ni, boleh korang cuba stop kejap dari anak-anak.

Badan anak-anak tak sama. Ramai yang tanya, makanan apa kena elakkan bila ada asma, eczema atau apa-apa penyakit lain. Jawapan saya hanya satu. Banyakkan real food, elakkan terus ultra processed food. Dan perhatikan kesan pada badan, apa-apa yang mungkin beri tanda mudarat, elakkan juga yang itu walaupun ianya real food.

Kredit: mazliana.mazlan

Ramadan kali ini lebih istimewa bersama Pa&Ma Superb Huffaz. Nantikan bacaan doa dan surah pilihan dari anak-anak Genius Aulad bermula 3 April ini! Saksikan setiap hari jam 7.00 malam di Facebook Majalah Pa&Ma.

Jangan ketinggalan okay! Teruskan menyokong kami di @majalahpama #majalahpama #pamasuperbhuffaz

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!