Ibu-bapa kadang-kadang terlepas pandang tentang pemakanan anak yang menghidapi asthma. Anak yang mengalami asthma ini sebenarnya perlu dititikberatkan pemakanannya supaya tidak melarat.

Jaga 5 makan minum ini dari anak-anak asthma atau anak yang kerap batuk , kalau kita nak elakkan anak kena serangan asthma bila mula raya nanti.

Raya nanti, berkumpul bersama-sama sedara mara, ziarah raya rumah keluarga, kadang kita tidak dapat kawal pemakanan anak. Sebagai contoh, air manis, kuih raya atau jajan. 

Apatah lagi dalam bulan puasa ini, semestinya anak-anak lebih teringin untuk makan dan minum yang sedap-sedap kan.

Kalau dari Ramadan kita dah jaga usus anak bagi makan minum yang baik, elak 5 jenis makan dan minum ini, in sha Allah radang di tubuh anak masih dalam kawalan.

IKLAN

Melalui perkongsian Dr. Mazliana Mazlan, beliau menyarankan supaya ibu-bapa mengelakkan makanan dan minuman ini:

IKLAN
  1. Air manis, air berwarna, air berperisa. Semua ni anak asthma kena pantang waktu berbuka. Sebagai pilihan yang lain cari air kelapa tanpa gula, air boabab campur madu, air dari jus buah.

2. Roti dari gandum. Antara makanan yang kerap buat anak batuk, tapi kita tak sedar. Elakkan makanan sampingan dari roti, gantikan dengan buah, lebih baik kan.

3. Kuih muih dari tepung gandum, tinggi pewarna dan perisa tiruan. Ganti dengan kuih tanpa gandum dan tanpa pewarna dan perisa tiruan.

IKLAN

4. Fast food burger, sosej nugget, fries ada kandungan MSG dan pengawet yang boleh trigger anak asthma. Ganti dengan yang buat sendiri. Atau cari pilihan lebih baik contohnya Khayr dan Delima Emas.

5. Air coklat instant 3 in 1 tinggi gula untuk tenaga. Elakkan bagi pada anak waktu sahur. Boleh ganti dengan air nabeez atau air coklat homemade yang kita buat sendiri kat rumah.

Peringatan mesra dari Dr Mazliana Mazlan untuk ibubapa cuba bersama-sama untuk menjaga pemakanan anak yang menghadapi asthma. Sebagai ibubapa, kita mesti ingin melihat anak membesar dengan sihat bukan?

Kredit: Dr Mazliana Mazlan

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI