Anak batuk, selesema berpanjangan dan lambat nak baik sangat merisaukan ibu bapa. Keadaan ini jika tak dirawat boleh membuatkan anak kena jangkitan lebih serius dan mungkin perlu mendapatkan rawatan di hospital.

Makan ubat mungkin boleh baik tapi jika kerap sangat sakit ibu bapa kenalah buat sesuatu untuk kuatkan imunisasi anak supaya tak mudah jatuh sakit.

Berikut perkongsian dari Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan apa perlu ibu bapa lakukan untuk bagi anak kekal sihat dan cepat baik dari masalah batuk serta selesema.

Ini beberapa tip penjagaan anak yang telah mendapat jangkitan pada salur pernafasan.

1. Perbanyakkan minum air kosong. Air diperlukan agar kahak tidak terlalu pekat. Ia juga boleh melegakan tekak yang kering.

2. Elakkan makanan atau minuman yang boleh sebabkan iritasi pada tekak seperti makanan pedas/berempah dan berminyak.

IKLAN

3. Boleh ambil buah-buahan yang kaya Vitamin C dan madu (setahun ke atas). Bayi bawah 6 bulan, tak usah beri selain susu badan/formula.

4. Bawa jumpa doktor jika simptom berterusan lebih 3 hari. Makan ubat yang diberi mengikut ketetapan yang ditentukan oleh doktor/ahli farmasi.

5. Jika doktor saran kuarantin anak, maka tak usah bawa mereka ke tempat awam. Tak usah juga hantar ke sekolah. Khuatir janggkiti orang lain.

IKLAN

6. Jika terpaksa ke tempat awam, maka pakaikan anak topeng penutup mulut untuk kurangkan risiko menjangkiti orang lain.

7. Boleh ambil pelalian(vaksinasi) terhadap influenza. Ia memberi sedikit perlindungan daripada jangkitan virus influenza. Perlindungan bertahan setahun.

8. Jika anda petugas kesihatan, pastikan anda bersih diri sebaik sahaja pulang ke rumah. Tak usah terus bertandang pada anak-anak.

IKLAN

9. Jika anda seorang perokok, maka ini masa baik untuk mula usaha berhenti merokok. Demi kesihatan anak, isteri dan anda sendiri.

10. Selain ubat, anak yang sakit perlu diberi lebih perhatian dan kasih sayang. Suami pula jangan lupa manjakan si isteri yang jaga anak tu. Hehe.

Semoga bermanfaat!

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Doktor Komuniti FB

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI