Rutin membesarkan anak setiap hari memerlukan tenaga yang bukan sedikit. Perlu sihat dan kuat untuk menguruskan anak dan rumahtangga setiap hari.

Badan rasa lenguh dan sakit-sakit dek kerana kepenatan. Namun menurut Pakar Otak, Dr Rizal Abu Bakar, badan yang lenguh datangnya dari kesan tidak minum air mencukupi. Lebih-lebih lagi untuk kaum perempuan.

Ini perkongsian dari beliau.


Ada kaitan antara tidur dan air. Air sangat penting untuk dapatkan tidur yang nyenyak. Andai kita bangun tidur dengan sakit tengkuk itu tandanya air tidak mencukupi. Bukan salah bantal.

Andai kita bangun atau terasa kebas tangan, kaki atau bahagian tertentu tubuh, itu tandanya air kurang. Lenguh-lenguh badan adalah masalah kurangnya air.

Doktor Sarankan Ibu Ambil Air Mencukupi, Jadi Punca Lenguh-Lenguh Badan!

Air kurang otak mengering. Tidak cukup air melembabkan otak. Tidak cukup air otak tidak berfungsi dengan baik.

Air membekalkan oksigen kepada otak. Oksigen adalah nutrien penting untuk otak. Minuman seperti kopi, teh dan yang lain-lain tidak termasuk dalam kategori air.

IKLAN

Air kosong tidak berwarna dan berperisa lebih tepat digunakan untuk tubuh kita. Setiap masa kita kehilangan air. Ianya perlu ditambah.

Mayo Clinic, sebuah institusi terkenal di US mempunyai saranan yang berbeza. Saranan Mayo Clinic dan Prof Dinges sama. Untuk lelaki, minum air sebanyak 13 gelas atau 3 liter. Perempuan pula ialah ialah 9 gelas atau 2.2 liter.

Doktor Sarankan Ibu Ambil Air Mencukupi, Jadi Punca Lenguh-Lenguh Badan!

 

8 gelas air hanya berjumlah 1.9 liter. Tidak cukup untuk perempuan. Sangat kurang untuk perempuan. Minum air mencukupi banyak faedahnya.

IKLAN

Minum banyak air tingkatkan sistem metabolism badan. Tubuh dapat memproses makanan dengan efektif. Membantu turunkan berat badan.

Jom kita ambil berat tentang air yang kita minum. Air penting untuk otak. Air penting untuk tidur. Air penting untuk kurus.

Menarik: Lara Pernah Menangis Tak Mahu Balik Rumah, Scha Al-Yahya Akui Tegas Bab Pelajaran Anak!

Doktor Sarankan Ibu Ambil Air Mencukupi, Jadi Punca Lenguh-Lenguh Badan!

Bila lagi nak healing dan bonding time dengan anak-anak, buat aktiviti yang mereka suka? Kalau ajak main VR game, mesti anak-anak happy!

IKLAN

Jom, daftar segera ke Santai Petang Pa&Ma! Sambil dengar talk dan main game, boleh juga bawa balik goodies dan menang banyak hadiah. Best kan?

Daftar di sini 👉🏼 https://toko.ideaktiv.com/product/pama-santai-petang/

Doktor Sarankan Ibu Ambil Air Mencukupi, Jadi Punca Lenguh-Lenguh Badan!

Sertai ‘Komuniti Pa&Ma Ikhtiar Hamil‘ untuk mengikuti pelbagai tip kesuburan dan kehamilan serta pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma bersama pakar.

Klik : https://t.me/+ocjF2NSo9pFjNTU1

https://chat.whatsapp.com/JcDPcXwwhrh4v052XOEmAG

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI