Ramai ibu bapa akui, jika anak diberikan HP, Ipad atau menonton televisyen senang kerja menguruskan anak-anak. Lagipun bila keluar pergi restoran, berjalan rumah saudara mara anak akan duduk diam. Secara tak langsung mudah untuk kawal tingkah laku anak.

Tetapi, ramai yang tidak sedar, kesan yang boleh memudaratkan anak-anak kecil ini. Adakah anda tahu, bahawa rangsangan yang berlebihan dari penggunaan gajet ini boleh mengecutkan otak anak anda, terutamanya kanak-kanak yang berumur bawah 3 tahun? Gajet yang dimaksudkan ini juga termasuklah penggunaan televisyen, dan apa sahaja yang di tonton dan terhad dalam sebuah kotak.

Kenapa? Kajian menunjukkan anak-anak di bawah umur 2 tahun yang di biarkan menonton rancangan di TV akan mengalami efek negatif yang lama pada perkembangan bahasa, skil membaca dan ingatan memori jangka pendek.

Kesan menonton TV pada 2 tahun pertama juga akan mengganggu tidur dan tumpuan anak-anak apabila mereka meningkat dewasa. Jadi ingat ya ibu bapa ayah, apa-apa yang kita buat biarlah berpada-pada. Jika tak perlu, jangan kita pula yang galakkan anak.

IKLAN

Begitu juga perkongsian dari Doktor Pediatrik, Dr Anayasmin Azmi dimana depan matanya seorang ibu sanggup ‘gula-gula’ bayi baru usia 3 bulan dengan HP.

Semasa ‘morning round’, terlihat la seorang bayi 3 bulan, baring mengiring, dan diletak handphone dalam 10cm depan muka baby. Maknya berbual dengan ibu di sebelah katil.

Selepas periksa anak tu, saya terangkan pada ibu, bayi ni kecil sangat lagi, dia perlukan rangsangan dari pergerakan dan sentuhan. Kalau ibu senyum dan ‘sembang’ dengan baby lagi banyak manfaat.

IKLAN

Beri baby tengok HP, sebenarnya sangat tak baik untuk otak yang tengah pesat nak berkembang. Lagipun kenapa nak bagi baby tu tengok HP, meniarap pun dia belum pandai.

Dia tak menyusahkan pun, dia bukan berlari sana sini kacau orang. Dia terbaring saja pun, mak mengangguk.

IKLAN

Baru sekejap kami berlalu, dia sambung beri anak HP. Kami hanya boleh terangkan, selebihnya anak itu di tangan ibu ayah. Jangan biarkan bayi yang suci menjadi ‘crancky’. Kan mak ayah yang mewarnakan anak. Menyesal kemudian tidak berguna, terpulanglah.

Kredit: Dr Ana Yasmin & ukm.my

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)