Kemelut biasa ibu menyusu yang akan mula kerja selepas habis cuti pantang adalah risau anak tak mahu menyusu dengan botol bila tinggal pada panegasuh. Keadaan ini sentiasa jadi dilema semua ibu kan?

Ada yang berjaya ajar anak masa dalam pantang, ada juga dah cuba tapi anak tetap tak mahu susu letak dalam botol. Dah macam-macam puting tukar dan cuba namun hasilnya tetap menghampakan.

Begitu juga yang dilalui oleh Tasha Manshahar yang menghadapi dilema anak tak mahu botol dan selesa direct feed. Disebabkan anak tak mahu susu botol dan minum sikit je, bila balik dan dapat direct feed ibarat macam tak dapat menyusu setahun.

View this post on Instagram

Another part of my breasfeeding journey. _ Disclaimer : Fully bf, mix or fully fm, its really up to the mother. No right or wrong. Every mom nak yang terbaik untuk anak dan diri sendiri. At the end of the day. Kita cuma nak baby kita sihat, happy. Tu je ☺️ This is just a sharing from an ordinary mom. _ Muammar buat masa ni belum nk ebm dlm botol. Dulu masa dalam pantang, bila org sebut pasal "pam susu" I ingatkan buat stok byk-byk macam yang selalu kita nampak dalam iklan tu. And org kata jgn buat stok pulak masa dalam pantang sbb nti oversupply. I pening dan i gave up, and stop pam (ni pun ada kisah why I gave up), so I just direct feed, siap fikir nanti naik kerja mix jelah. Simply because I takde knowledge pasal breastfeeding ni dan taktahu macam mana nk apply pada Muammar. And masalah timbul bila Muammar dah terlalu terbiasa direct feed, dia reject bottle. Rupanya masa tengah dalam pantang dan sepanjang cuti bersalin boleh je kita pam utk stimulate susu keluar, masuk botol and bg baby minum. Tak perlu buat stok pun masa dalam pantang. Selang2 dengan direct feed. So baby akan pandai direct feed, pandai botol dan biasa dengan rasa susu ibu dalam botol. Jadi kalau dorg biasa dari lahir, inshaAllah takde masalah botol, frozen ebm ke chilled ebm ke susu fresh ke. So baby akan ikut apa kita set utk dia. Kena explore jugak. Orang kata, lain baby lain demand dia. _ Muammar dah ok dgn botol (when im not around 😂). Frozen ebm Muammar mmg tknk, sbb kata ibu-ibu lain, susu frozen ni rasa dia dah lain sikit. Jd mereka cadangkan utk I chill kan aje (susu tahan 3 – 4 hari dlm chiller). Means, pam harini, utk stok selama I bekerja esok harinya. I was happy jugak bila dapat tahu benda ni sebab i rasa masalah Muammar taknak susu pam akan selesai. _ Tapi…belum. I baru masuk kerja seminggu lebih ni. Im exploring Muammar nak ebm yang macam mana. Yang suam, yang suhu bilik. Cara simpan. Cara panaskan. Kalau susu fresh yang baru pam terus masuk botol, dia boleh minum dgn syarat bukan I yg susukan, and I tak boleh ada berdekatan. Kalau yg chilled, even i takde dekat rumah pun, mcm payah dia nk minum. _ Cont. 👇🏼

A post shared by @ tashamanshahar on

Tolak botol 

Muammar buat masa ni belum nk ebm dlm botol. Dulu masa dalam pantang, bila org sebut pasal “pam susu” I ingatkan buat stok byk-byk macam yang selalu kita nampak dalam iklan tu. And org kata jgn buat stok pulak masa dalam pantang sbb nti oversupply.

Saya pening dan gave up, and stop pam (ni pun ada kisah why I gave up), so I just direct feed, siap fikir nanti naik kerja mix jelah. Simply because I takde knowledge pasal breastfeeding ni dan taktahu macam mana nk apply pada Muammar. And masalah timbul bila Muammar dah terlalu terbiasa direct feed, dia reject bottle.

Rupanya masa tengah dalam pantang dan sepanjang cuti bersalin boleh je kita pam utk stimulate susu keluar, masuk botol and bg baby minum. Tak perlu buat stok pun masa dalam pantang. Selang2 dengan direct feed. So baby akan pandai direct feed, pandai botol dan biasa dengan rasa susu ibu dalam botol. Jadi kalau dorg biasa dari lahir, inshaAllah takde masalah botol, frozen ebm ke chilled ebm ke susu fresh ke. So baby akan ikut apa kita set utk dia. Kena explore jugak. Orang kata, lain baby lain demand dia.

View this post on Instagram

Note : this video was recorded on the 5th day Muammar start botol semula. Disusukan oleh uncle dia. _ Awal dulu Muammar okay je botol, tp since I fully direct feed dia, lepastu I nak start bg botol balik sebab nak naik kerja tak lama lagi, dia reject bottle. _ Okay few days ago I ada share yg Muammar dah slowly boleh minum botol kan. Sebenarnya dah seminggu I try botol dekat Muammar. I just try bg dia botol Avent. Sebelum ni ada comotomo, tommee tippie, pigeon, NUK. Beli macam-macam jenis teat, tak jadi. Hampir give up. Balik dari beli tu macam biasa la, basuh and sterilize, siap rebus dulu teat dia tu nak bagi lembut. Suprisingly, Muammar mcm boleh accept teat Avent ni, walaupun at first Muammar hisap agak slow, tapi dia tak mengamuk dan slowly susu tu habis. I bagi Muammar botol only during day time (minta org lain tolong susukan. Ada sekali tu je I susukan, Muammar habis minum, the rest dia mengamuk taknak botol so minta orang lain susukan sbb baby ni kenal mak dia). And honestly ada jugak cuba bagi fm sbb thinking of mixing fm and bm. Tp masih dilemma sebenarnya 😥 So far, masih cuba sebaik mungkin bg bm. _ I mulakan botol semula ikut jadual yg ramai org suggest. First few days, bagi botol sampai tgh hari je dulu, then slowly panjangkan sampai petang. The rest of the day, I mmg direct feed Muammar sbb I taknak dia lupa macam mana nak direct feed 😭 Sebab I enjoy moment df kan Muammar. I love having that special bonding sesh with him. _ Cuma masalah besar lain pulak sekarang ni. Muammar taknak susu yang dah di pam masuk freezer, pastu kita defroze dan warm susu tu. I perhatikan, Muammar likes it fresh. Sama ada direct feed, atau susu yg baru je pam terus masuk botol. Stok yang tak seberapa dalam freezer tu I try bagi, bazir je buang Muammar taknak. Siapa ada experience macam ni? _ P/s : ada masa i akan share my personal pumping journey yang penuh dgn dilemma, macam-macam i fikir to the extend i rasa stress 😥

A post shared by @ tashamanshahar on

Dah mula terima botol tapi bersyarat

Muammar dah ok dgn botol (when im not around 😂). Frozen ebm Muammar mmg tknk, sbb kata ibu-ibu lain, susu frozen ni rasa dia dah lain sikit. Jd mereka cadangkan utk I chill kan aje (susu tahan 3 – 4 hari dlm chiller). Means, pam harini, utk stok selama I bekerja esok harinya. I was happy jugak bila dapat tahu benda ni sebab i rasa masalah Muammar taknak susu pam akan selesai.

Tapi…belum. I baru masuk kerja seminggu lebih ni. Im exploring Muammar nak ebm yang macam mana. Yang suam, yang suhu bilik. Cara simpan. Cara panaskan. Kalau susu fresh yang baru pam terus masuk botol, dia boleh minum dgn syarat bukan I yg susukan, and I tak boleh ada berdekatan. Kalau yg chilled, even i takde dekat rumah pun, mcm payah dia nk minum.Bila dapat direct macam setahun tak menyusu

I rasa ralat sebab Alhamdulillah susu I ada and cukup untuk Muammar. Harini pam dkt tempat kerja boleh dapat stok untuk 1 hari setengah atau 2 hari. Macam harini, my SIL bagitahu, Muammar minum sikit je susu I dalam botol, 1oz je. Tp better daripada dia tak minum langsung. Balik kerja, mmg I direct feed macam biasa, and of course Muammar minum sungguh2 macam setahun tak menyusu (and ni mmg perangai dia sejak dilahirkan ke muka bumi ini 😂).

Tp I notice, kalau I takde dekat rumah dia boleh je minum walaupun sikit. Maybe he takes time utk biasakan sbb dia dah biasa df. Sebelum bersalin, I tekad nak susukan full 2 tahun, lepastu masa cuti bersalin I plan nak mix pulak, ni dah naik kerja tiba2 rasa nak cuba balik untuk bg fully bf, atleast for 6months (hopefully more). Tolong doakan i dan Muammar. Masih dalam proses trial and error. Betul lah kalau breastfeed baby ni, mmg perlukan support dari family, terutama husband, dan juga babysitter! Tak semua babysitter sudi nak handle susu badan ni sbb mmg agak renyah sikit nak handle. Syukurlah, my in laws sangat supportive dan positive untuk sama-sama cuba mana yang terbaik untuk Muammar. Thank you!

Sumber: ig tasha manshahar