Bagi anak-anak yang ada asma, penjagaan pemakanan antara aspek yang penting. Jika tersilap makan makanan yang boleh ‘mencetuskan’ asma, ia secara tidak langsung menyebabkan anak rasa tidak selesa.

Bagi ibu bapa yang anaknya mengalami masalah ini, buah epal bagus untuk anak yang ada asma. Kalau anak dapat makan sekurangnya sebiji sehari, insyaAllah boleh kurangkan risiko serangan asma jadi lebih teruk, dengan izinNya.

Berkongsi mengenai kelebihan buah epal ini, menurut Dr Mazliana Mazlan, lagi banyak epal yang anak makan, lagi kurang risiko kekerapan nak dapat serangan asma, insyaAllah.

Dalam epal ada flavonoids. Kandungan ini lah yang buat tahap asma anak kita makin baik.
Flavonoids akan mantapkan fungsi paru-paru anak.

Epal dari Afrika

Bila ada sesuatu yang trigger asma anak, paru-paru dapat bekerja dengan baik. Maka serangan asma pun akan jarang berlaku, atau tak teruk sangat seperti sebelumnya.

Epal dari Korea

Ada kajian menyatakan yang kalau ibu mengandung ambil epal 4 biji seminggu, risiko asma pada anak yang dikandung akan berkurang lebih 37peratus.

IKLAN
Epal dari Afrika

Kalau anda ada sejarah keluarga dengan masalah alahan seperti asma, ekzema, resdung atau psoriasis, ada baiknya jadikan epal sahabat baik waktu mengandung. Dengan izinNya, insyaAllah akan berkurang risiko alahan untuk transfer ke anak.

Epal untuk bagi anak makan, cari selain dari negara China dan USA k. China sebab tanah toksiknya, dan USA pulak dengan isu GMO nya.

Dan untuk anak asma, keluarkan epal dari peti sejuk, makan bila epal di suhu bilik. Kalau epal sejuk, pun boleh trigger asma semula.

IKLAN

Sama-sama kita cuba banyakkan real food untuk anak-anak ya, lebih kena jaga bila anak ada masalah alahan.

Kredit: Dr Mazliana Mazlan

Follow saya untuk perkongsian lebih tentang pemakanan dan gaya hidup sihat anak-anak dan keluarga.
Boleh follow di instagram.com/mazliana.mazlan
t.me/sembangsihat

IKLAN

Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!

Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)