Bila bilangan anak semakin bertambah, lagi bertambahlah kos perbelanjaan keluarga. Dan sudah semestinya ada waktunya mak ayah berdepan dengan masalah tidak cukup duit untuk berbelanja dihujung bulan.

Mengamalkan perbelanjaan berkhemah dan konsep tabungan sebenarnya amat membantu mak ayah menguruskan perbelanjaan anak-anak dan keluarga.

Konsep mudah yang boleh dikongsikan adalah dengan cara ‘sorok duit’ atau ‘duit selit-selit’ yang sebenarnya boleh membantu kita di hujung bulan.

‘Duit Selit-Selit’ Boleh Support Belanja Hujung Bulan. Bagus Cara Ni!

Menerusi perkongsian perunding kewangan Azizul Azli Ahmad, ini caranya ‘sorok’ duit, supaya hujung bulan tidak sesak hingga kena ikat perut menunggu gaji.

Ini caranya. Mungkin wang yang diselitkan ini boleh bantu anda sekiranya berlakunya kecemasan. Inilah perkongsian tentang enam tempat yang paling bagus untuk simpan duit sebelum gaji masuk.

‘Duit Selit-Selit’ Boleh Support Belanja Hujung Bulan. Bagus Cara Ni!

1. Celahan dompet
Simpan amaun yang anda selalu gunakan di antara bahagian dompet yang paling mudah. Selitkan RM20 atau RM50 di celahan dompet yang anda rasa susah untuk keluarkan.

Jumlah yang anda selitkan itu ikutlah diri masing-masing. Jadi, apabila sedar duit sudah habis, masih ada beberapa wang kertas tersembunyi di celah bahagian dompet kita.

2. Laci pejabat
Sediakan sebuah tabung khusus di dalam pejabat. Anda boleh beli tabung murah di kedai RM2 atau gunakan botol kuih raya saiz besar (selalunya orang guna isi tempeyek). Ikutilah kreativiti anda, hiaslah ikut suka.

Asalkan tabung itu boleh memberi anda motivasi untuk menyimpan. Tapi, jangan lupa untuk pastikan tabung anda tersembunyi dan berkunci di laci pejabat.

‘Duit Selit-Selit’ Boleh Support Belanja Hujung Bulan. Bagus Cara Ni!

IKLAN

3. Dalam komponen kereta
Di dalam kereta, ada beberapa komponen kenderaan yang agak tersembunyi. Setiap kereta mempunyai rekabentuk yang berbeza.

Cuba teliti celah-celah kecil yang anda boleh selitkan duit ‘kecemasan’ di situ. Tetapi pastikan duit tersebut juga boleh dikeluarkan, jangan nanti tersumbat di dalam komponen kereta tersebut.

Satu tip untuk anda, pastikan anda tidak lupa, jika tidak, akan disedut oleh tukang cuci kenderaan apabila waktu ‘vacuum’ bermula.

‘Duit Selit-Selit’ Boleh Support Belanja Hujung Bulan. Bagus Cara Ni!

4. Belakang ‘casing handphone’
Ramai yang amalkan teknik ini. Sebab mungkin kita akan lupa membawa dompet, tetapi telefon jarang akan lupa. Setuju atau tidak?

Biasanya, mereka akan meletakkan duit RM10 sehingga RM50 dalam ‘casing handphone’, terpulanglah pada diri masing-masing.

Terdapat juga banyak rekabentuk ‘casing’ handphone’ yang ada ruang untuk letakkan duit. Biasanya ia dipanggil ‘phone wallet’.

Ada banyak pilihan yang cantik dan murah di pasaran. Cuma pastikan duit anda tersembunyi dan tidak menarik perhatian orang lain.

IKLAN

Beli Leanen Sejadah Di Sini

[su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/leanen-sejadah-foam-upgraded-version-20160320″ style=”flat” background=”#ef2dac” color=”#ffffff” size=”6″]Leanen Sejadah Foam[/su_button]

 

5. Pemegang kad nama (name tag holder)
Teknik ini biasa digunakan juga sebab ramai yang simpan duit di dalam pemegang kad nama mereka waktu bekerja di pejabat.

Sama dengan ‘casing handphone’, simpanan ini juga boleh selamatkan anda bila anda keluar makan tengahari ketika di pejabat.

Atau belilah ‘lanyard’ untuk gantungkan pemegang kad nama di leher anda untuk mudahkan anda apabila keluar nanti.

‘Duit Selit-Selit’ Boleh Support Belanja Hujung Bulan. Bagus Cara Ni!

6. Simpan dengan pasangan anda
Pastikan pasangan anda boleh tolong simpan bukannya tolong belanjakan duit anda. Paling-paling simpan dengan ibu. Mungkin ada yang tertanya-tanya kenapa perlu berikan duit kepada orang lain untuk simpankan?

IKLAN

Sebabnya adalah mungkin anda akan rasa segan untuk minta balik duit tersebut. Jadi, lama-lama duit tersebut akan terkumpul.

Kesimpulannya, ia terpulanglah di mana anda suka selitkan duit kecemasan ini.

Selepas sudah simpan, apabila telah gunakan wang tersebut, jangan lupa untuk isi semula duit itu.

Pilihlah tempat strategik yang anda rasa tidak akan hilang dengan mudah. Tetapi jangan sampai orang tahu simpanan kita berapa.

Sumber: Azizul Azli Ahmad & Awani

Menarik: Zaman Sekarang Tak Boleh Duit Saya Saya Punya, Duit Awak Duit Saya, Sama-Sama Kongsi

‘Duit Selit-Selit’ Boleh Support Belanja Hujung Bulan. Bagus Cara Ni!

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI