Alam perkahwinan, biasa dengarkan, susah sama, senang bersama. Cuma kata-kata ini masih relevan atau tidak untuk pasangan suami isteri muda zaman sekarang ni lagi-lagi dengan pandemik Covid-19 ni.

Yang pasti, ada ramai pasangan dewasa juga tak mampu bersama ketika susah. Berikut antara pengalaman Perunding Kewangan, Kay Bee Rahim mengenai pentingnya pengurusan wang antara suami isteri bila dah berumah tangga. Dua-dua kena main peranan.

Ini yang kami berdua lakukan dari awal kahwin hingga usia perkahwinan mencecah 10 tahun Jun 2021:-

1. #Selagi antara kami tidak di dapati melakukan aktiviti curang dan menipu duit, maka Perjanjian yang diperSETUJUi bersama ini akan TERUS berkuat kuasa.

2. #Sharing everything together such as;
– Bayar bil komitmen bulanan.
– Bayar insurance/takaful.
– Tabung Simpanan & Persaraan.
– Tabung Pendidikan anak.
– Tabung pergi Umrah & Haji.
– Tabung pergi Seminar.
(seminar dia lain, seminar Kak Bee lain)
– Tabung cuti-cuti Malaysia.
(hanya cuti dalam Malaysia sehingga Visi pergi Haji tercapai)
– Tabung berpoya-poya.
(shopping, WE time dating dan lain-lain)

IKLAN

Satu yang Kak Bee sangat-sangat perasan, bila kita redha dan ikhlas dalam membantu pasangan (dalam apa jua kes), rezeki akan masuk dengan mudah seperti air terjun yang mengalir deras;
1. Rezeki di beri kesihatan yang sihat.
2. Rezeki anak mudah belajar.
3. Rezeki kewangan datang dari pelbagai arah yang tak disangka-sangka.
4. Rezeki dipermudahkan urusan seharian.

Gambar Hiasan

Bagi anda di luar sana yang masih “berkira-kira” dengan pasangan, cuba duduk sejenak.

Fikirkan keadaan diri dan keluarga:
– Adakah sentiasa dalam keadaan ‘PARAH’ kewangan?
– Hubungan suami isteri sentiasa ‘panas’. Ada saja tak kena, asyik bergaduh almost every week?
– Pasangan atau anda sendiri tinggi EGOnya? Tak mahu berkompromi dalam isu-isu kecil.
– Duit aku, aku punyer. Duit ko duit aku jugak?
Ada yang macam ni ke? Tepuk dada tanya minda.

IKLAN
Gambar Hiasan

Zaman ini semuanya memerlukan duit. Dan duit tak turun dari langit. Tak salah bekerjasama demi membangunkan ekonomi rumahtangga. Untuk diri kita juga bukan orang lain.

Anda tentukan kebahagiaan rumahtangga anda sendiri, or someone else will take care of it…

Kredit: Kay Bee (Perunding Kewangan)

IKLAN

Beli Shefu 40cm Roaster Pan

Shefu 40cm Roaster Pan

 

Mama jom rileks jap, klik link ni!

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)