Masalah ekzema dalam kalangan anak-anak atau orang dewasa sekarang ini seolah-olah menjadi satu kebiasaan. Disebabkan masalah ini, keadaan kulit akan kering, bersisik, kemerahan dan gatal.

Menurut Dr Suriyakhatun, ekzema ini disebabkan ada satu ‘suis’ yang di on sehingga badan memberi isyarat. Berikut antara fakta yang perlu ibu bapa tahu dan dikongsikan oleh doktor.

Anak perempuan, Ana, berumur enam tahun dapat eczema, kulit kering satu badan. Sudah setahun dia dapat eczema ini dan sebelum itu tak pernah dapat masalah kulit. Sejarah keluarga, ibu dan ayah saudara sebelah ibu ada eczema, ayah ada gatal hidung bila ambil udang.

Ekzema Anak ‘On Off’, Penting Jaga Makan. Kalau Tak Sampai Bila-Bila Tak Ok!
Gambar Hiasan

Saya ulaskan:

Dia ada genetic eczema tetapi suis gene berkenaan dalam keadaan off hingga setahun yang lepas.

Ada perkara yang on kan suis nya.

IKLAN

“Ada perubahan pemakanan? Dalam setahun ini lebih banyak ambil biskut dan roti, jajan dan mee segera? “, saya bertanya sebab PKP menyebabkan diet begini. “ Mungkin juga kurang sayur dan kurang lawas buang air besar?”

Ibunya anguk, “Semua itu benar Dokor.”

Ulasan saya:

IKLAN

Organ detoks kita adalah sistem usus termasuk hati dan empedu dan dibuang melalui najis, selenihnya dari air kencing melalui ginjal, lepas itu peluh dan dari nafas ( vapour) dan akhir sekali ke sel kulit untuk keluar sebagai daki.

Semua makanan ada bahan yang nak dibuang tetapi bila banyak ambil makanan berproses yang ada kimia, pengawet perasa pewarna, racun serangga dan rumpai, racun pencemaran seperti logam berat, maka organ detoks terbeban.

Ekzema Anak ‘On Off’, Penting Jaga Makan. Kalau Tak Sampai Bila-Bila Tak Ok!

IKLAN

Kurang minum air dan kurang ambil sayur dan buah menyebabkan kurang kencing dan buang air besar. Maka, kulit menjadi cara buang toksin dan akan gatal radang dan berair.

Lebih lagi ada sejarah keluarga. Suis Gene penyakit akan turn on. Jadi nak off kan, saya beri penawar untuk off kan dan kenalah betulkan pemakanan.

Kredit: Dr Suriyakhatun

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI