Bab penjagaan bayi baru lahir bukan boleh dibuat main-main. Tambah lagi ibu muda yang pertama kali menimang cahaya mata. Banyak perkara yang kena tahu dan sebaiknya rujuklah kepada orang yang lebih berpengalaman.

Melalui perkongsian Rose Naz, dia ada berkongsikan mengenai kesan penggunaan sabun, bedak powder dan minyak pada baby yang baru lahir sehingga menyebabkan infection pada kulit bayi. Semoga perkongsian ini menjadi peringatan pada semua ibu.

Ibu-ibu sekalian..

Sesetengah baby ni kulit dia orang amat-amatlah sensitif tau… Masa baby baru lahir memang baby akan ada kesan merah seperti ruam dan juga lebam. Itu memang normal tapi penggunaan sabun perlu di elakan dulu sebab ruam-ruam tu akan jadi lebih banyak. Setengah baby tu kulit tak sensitif tak pe, tapi kalau dah mula pakai sabun dan ruam makin banyak naik jadi hentikanlah dulu sebab kebarangkalian terjadinya septic spot tu adalah tinggi…

Jadi tak perlulah ghairah sangat nak guna sabun masa awal-awal ya. Ramai dah saya tengok ghairah sangat nak mandikan baby pakai sabun. Sabar dulu sampai tali pusat tu tanggal…. ha lepas tu gunalah sabun sampai kering sebotol..

Satu lagi pasal barut baby. Tolonglah selagi tak tanggal tali pusat tu tak payahlha ghairah nak barut baby tu sebab darah dan nanah akan melekat, pada kain barut tu.. Bayangkan masa kita nak buka barut, pusat yang melekat kat kain tu ikut sekali masa kita buka.. bole tercabut tau tak….!! Saya bercakap melalui pengalaman sebab ramai ibu muda sekarang ni tak ada pengalaman dan lebih suka ikut cakap orang..satu lagi..bila dah berbarut tu tentulah akan berkuap dan berpeluh kat kawasan pusat baby tu.. Rasa-rasa akan jadi apa?? Malaysia ni panas….. maka Infectionlah jawabnya.. kena pula kalau baby ada jaundice? Tak ke susah tu….

Tak perlu risau pasal masuk angin ke apa.. baby masuk angin ni pasal masalah penyusuan je bukan pasal tak berbarut ke apa.. kalau nak berbarut tunggulah smpai tali pusat tu tanggal pastu barutlah puas-puas sampai esok pun tak pe.

Satu lagi, baby baru lahir ni tak perlu nak tempek bedak powder kat badan ya sebab bahan dalam powder tu sendiri ada kandungan seperti mica,paraben dan lain-lain. Yang mana boleh menyebabkan infeksi jangkitan pada kulit di sebabkan oleh kesan contaminate dan intolerance pada produk tertentu. Tunggulah lepas baby sebulan dan imun dia dah kuat sikit pastu tempeklah sampai putih.

Minyak telon juga tak semua brand dan teksturnya tu sesuai untuk baby.. ada kesan contaminated juga.. Pendek kata kulit baby ni sensitif..so hati-hati memilih produk yang sesuai ya.

So sebelum nak guna apa-apa produk kat baby tu tunggula lepas 16 hari or sebulan ya. Setiap baby ni tak sama so ikut pada ketahanan masing-masing.

 

Selalunya lepas berhenti je pengunaan sabun untuk beberapa hari kulit baby dah pun pulih. Pusat pun kering cepat..

Saya share gambar baby kesan-kesan daripada penggunaan sabun, bedak dan minyak telon.

P/s Septic spot ni bole berjangkit kat ibu juga ya…

Sumber: Rose Naz

Tinggalkan Komen