Bukan senang ibu bapa nak terima apabila mendapat berita anak yang baru dilahirkan tidak sempurna atau mempunyai kecacatan dari segi fizikal atau mental. Banyak faktor yang boleh mendorong kepada masalah ini.

Kelainan kongenital atau cacat lahir adalah kelainan struktural mahupun fungsional yang dikenali sejak bayi baru lahir. Keadaan kesihatan bayi yang mengalami ini biasanya tergantung dari organ atau bagian tubuh yang terlibat serta tingkat keparahan yang dimilikinya.

Menurut Dr Asmah, tiada siapa yang sanggup melihat zuriat yang dilahirkan tidak sempurna anggota badan atau mengalami masalah kesihatan. Kecacatan bayi pada kelahiran adalah kelainan struktur yang berlaku semasa tumbesaran bayi di dalam rahim. Ia boleh menjejaskan keadaan fizikal badan, fungsi ataupun kedua-duanya dan boleh berlaku pada mana-mana bahagian badan.

Elak Risiko Baby Cacat, Boleh Ambil Asid Folik Seawal Usia Perkahwinan! Lelaki Pun Boleh Makan.
Sumber foto: https://www.freepik.com/free-photo/group-young-children-running-playing-park_2523568.htm#query=anak%20anak&position=7&from_view=search&track=ais

“Sesetengah kecacatan bayi berpunca daripada gen yang diturunkan daripada ibu bapa kepada anak- anak atau disebabkn oleh masalah kromosom.

“Dalam sesetengah kes, kecacatan yang berlaku disebabkan oleh pendedahan kepada ubatan, jangkitan dan bahan kimia tertentu semasa kehamilan.” Kata beliau melalui perkongsian di Facebooknya.

Dr Asmah juga berkongsi 11 tip yang boleh dilakukan untuk mengurangkan risiko kecacatan kelahiran sebelum dan sepanjang tempoh kehamilan:

IKLAN

1. Ambik asid folik
Jika seorang wanita memenuhi kadar keperluan asid folik sekurang-kurangnya 1 bulan sebelum dan semasa kehamilan, ia dapat membantu cegah kecacatan bay terutamanya kecacatan kelahiran melibatkan otak dan tulang belakang yang sedang berkembang (anencephaly dan spina bifida).

2. Pemeriksaan doktor
Disarankan wanita yang sedang merancang untuk hamil melakukan pemeriksaan kesihatan.

3. Elakkan merokok
Risoko untuk melahirkan bayi pramatang walaupun anda adalah prokok yang pasif.

IKLAN

4. Elakan pengambilan alkohol

5.Mencegah jangkitan ketika hamil
Sesetengah jangkitan dialami oleh wanita hamil turut boleh membahayakan dan menjejaskan tumbesaran si manja di dalam kandungan.

6.Mengawal diabetes
Diabetes semasa mengandung boleh meningkatkan kecenderungan untuk berdepan masalah kecacatan bayi dan isu lain sepanjang tempoh kehamilan.

IKLAN

7. Berat badan seimbang
Bagi wanita yang merancang untuk hamil, anda disyorkan untuk berusaha mencapai dan mengekalkan berat badan yang seimbang.

8.Diet sihat
Tidak kira sama ada anda sedang merancang kehamilan atau sedang mengandung, mengamalkan tabiat diet pemakanan yang sihat dan seimbang adalah perkara penting.

9.Aktiviti fizikal
Ibu mengandung juga amat digalakkan untuk bersenam mengikut kesesuaian keadaan.

10.Pengambilan ubatan
Sesetengah ubatan boleh menyebabkan kecacatan bayi yang serius jika diambil semasa tempoh kehamilan.

11.Suntikan vaksin
Kebanyakan vaksin adalah selamat untuk diambil semasa tempoh kehamilan.
Bahkan vaksin seperti vaksin selesema, vaksin Tdap (tetanus dewasa, difteria dan vaksin pertusis aselular) disarankan secara khusus semasa kehamilan.
Pengambilan vaksin tertentu dapat menghindari wanita daripada jangkitan yang boleh menyebabkan kecacatan kelahiran.

 
Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI