Pelakon, Che Puan Juliana Sophie Evans berkongsi pengalaman melahirkan anak pertamanya, Tengku Kamiliah beberapa tahun lepas sehingga menyebabkan dia trauma untuk melahirkan anak kedua tidak lama lagi.

“Epidural Tak Menjadi” Juliana Evans Trauma Nak Bersalin Anak Kedua Tak Lama Lagi

“Mengandungkan anak kedua memang agak sukar, mungkin sebab anak yang pertama saya terlalu teruja untuk melahirkan sehingga saya tidak sangka ia menjadi agak teruk.

Menurutnya lagi, dia juga mengambil epidural untuk mengurangkan rasa sakit bersalin namun tidak menjadi.

“Saya agak trauma dengan kelahiran pertama. Sebab epidural (ubat tahan sakit) tidak menjadi. Saya anggap sewaktu ingin melahirkan akan jadi indah, namun sebaliknya.

“Epidural Tak Menjadi” Juliana Evans Trauma Nak Bersalin Anak Kedua Tak Lama Lagi

“Epidural tidak menjadi sehingga saya rasa sakit yang teramat sangat, malah saya tidak pernah terbayang ada sakit begini (beranak) dalam dunia ini. Rasa macam nak mati.

“Malah, saya ada ambil juga gas mulut tapi tidak jalan juga. Tapi tiada pilihan, saya perlu melahirkan juga ketika itu.

IKLAN

“Epidural Tak Menjadi” Juliana Evans Trauma Nak Bersalin Anak Kedua Tak Lama Lagi

“Sebulan pantang pun agak mencabar, macam kena langgar bas. Walaupun orang kata sakit bersalin lama-lama akan lupakan, tetapi tidak saya. Saya memang tidak dapat lupakan.

Tambah Juliana lagi, dia turut mengalami alahan yang teruk semasa trimester pertama.

“Jadi kali ini yang kedua saya sedikit takut, malah pada trimester pertama alahan saya sangat teruk. Susah nak makan dan saya juga depresi, sentiasa rasa sedih. Emosi pun tidak stabil.

“Setiap kali saya makan akan muntah, bila muntah saya tidak sihat dan sakit. Kemudian masuk fasa kedua semuanya kembali baik.

IKLAN

“Epidural Tak Menjadi” Juliana Evans Trauma Nak Bersalin Anak Kedua Tak Lama Lagi

“Apabila dapat tahu anak kedua saya perempuan saya sangat gembira. Tetapi saya mahu juga anak lelaki, kalau ada rezeki inysa-Allah.

“Takut memang takut, tetapi saya mahu lagi anak yang ramai. Kerana saya mahu berikan adik-beradik untuk anak pertama saya. Bagi kawan pada dia.

“Kalau lelaki saya tidak kisah, kalau dapat perempuan saya tidak kisah tetapi saya harap dapat anak perempuan.

“Saya siap sediakan mental dan fizikal saya untuk melahirkan yang kedua ini. Untuk sebarang kemungkinan. Suami dan keluarga juga banyak berikan kata-kata semangat untuk saya.

IKLAN

Che Puan Juliana mendirikan rumah tangga bersama, Tengku Shariffuddin Shah Tengku Sulaiman Shah pada April 2017. Pasangan itu dikurniakan seorang cahaya mata perempuan, Tengku Kamiliah Zanariah Josephine Ehsan Shah, 2.

Kredit: Hmetro

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!