Setiap ibu tentu mahu berikan yang terbaik untuk anak tersayang. Ia merangkumi semua aspek kehidupan termasuk kesihatan, pendidikan, pemakanan dan lain-lain lagi. Sejak anak lahir lagi ibu mahu memberikan makanan terbaik untuknya iaitu susu ibu.

Semua sedia maklum mengenai kebaikan susu ibu sebagai makanan awal terbaik untuk bayi. Susu ibu mengandungi nutrien dalam kadar yang cukup mengikut keperluan bayi yang sedang membesar. Susu ibu awal yang dikenali sebagai kolostrum sangat penting untuk menguatkan sistem imuniti bayi.

Selain kebaikannya kepada tumbesaran dan kesihatan bayi, susu ibu juga memberi peluang kepada ibu dan anak untuk membina ikatan erat dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak bahkan merangsang otak anak lebih bijak.

Menyedari kebaikan yang tiada dijual di mana-mana maka ramai ibu semakin peka terhadap kepentingan menyusukan bayi mereka dengan susu ibu secara eksklusif sehingga berusia enam bulan dan disambung lagi sampai genap dua tahun.

Fion Tan, ibu kepada tiga orang cahaya mata tidak terkecuali mempunyai cita-cita sama seperti ibu lain untuk menyusukan anaknya dengan susu ibu. Namun, Co-founder Shapee ini pernah melalui fasa sukar dalam menjayakan misi penyusuannya.

Gagal Dua Kali Tak Patahkan Semangat, Akhirnya Berjaya Menyusukan Anak Ketiga 38 Bulan

Beliau tidak berjaya menyusukan dua orang anaknya sebelum ini. Namun dia tidak pernah berputus asa bahkan tidak jemu mencari ilmu dan mempelajari pelbagai teknik bagi menjayakan penyusuan.

Hasil usaha berterusan tanpa jemu membuatkan Fion Tan berjaya menyusukan anaknya yang ketiga selama 38 bulan. Kesukaran yang pernah dilalui membuatkan Fion sedar tentang kepentingan ilmu penyusuan dan keperluan alat menyusu yang lengkap sebagai tanda sokongan menjayakan penyusuan susu ibu.

IKLAN

Keluarkan Produk Penyusuan

Tidak mahu ibu lain melalui kesukaran sepertinya maka Fion mengambil inisiatif untuk mengeluarkan produk keperluan menyusu bagi menyokong proses penyusuan susu ibu wanita lain berjalan lancar.

Menyedari betapa pentingnya beberapa barangan utama yang mesti ada pada ibu menyusu jika mereka mahu terus gigih menyusukan anak dengan susu ibu maka Fion mengambil keputusan mengeluarkan bra penyusuan, breast therapy thermal pads dan beg penstoran susu ibu jenama Shapee.

Gagal Dua Kali Tak Patahkan Semangat, Akhirnya Berjaya Menyusukan Anak Ketiga 38 Bulan

  1. Bra penyusuan

Apabila menyusukan anak, ibu memerlukan bra yang direka khusus untuk ibu menyusu. Keselesaan ibu sangat penting sepanjang menyusukan anak kerana ketika ini saiz payu dara membesar daripada normal.

IKLAN

Gagal Dua Kali Tak Patahkan Semangat, Akhirnya Berjaya Menyusukan Anak Ketiga 38 Bulan

Bra penyusuan Shapee mempunyai klip boleh laras bagi memudahkan penyusuan dengan hanya sebelah tangan sahaja. Penggunaan bra tanpa underwire semasa menyusukan anak boleh mengelakkan daripada masalah seperti mastitis dan seterusnya menjadi engorgement akibat pengaliran susu tersekat. Bra yang mempunyai empat cangkuk untuk fleksibiliti mengikut saiz badan ibu diperbuat daripada fabrik spandex, polyamide pernah memenangi anugerah Readers Choice Award 2017 untuk ‘Best Seamless Nursing Bra’ 

  1. Breast therapy thermal pads

Pad tuam ini membantu mengurangkan masalah bengkak dan kesakitan yang dialami ibu menyusu. Pad yang mempunyai dua terapi iaitu terapi tuam sejuk dan panas ini benar-benar berfungsi menyelesaikan masalah bengkak susu yang kadang kala dialami ibu. Tuam sejuk berfungsi melegakan sakit dan bengkak akibat bengkak susu. Sementara tuam panas untuk melancarkan pengaliran susu & merangsang let-down reflex sebelum memulakan penyusuan atau pengepaman.

Gagal Dua Kali Tak Patahkan Semangat, Akhirnya Berjaya Menyusukan Anak Ketiga 38 Bulan

IKLAN
  1. Beg penstoran susu ibu

 Salah satu barang penting yang mesti ada pada ibu menyusu yang bekerja ialah beg penstoran susu ibu. Ia penting untuk menyimpan stok susu ibu perahan semasa di pejabat dan terus disimpan di dalam peti sejuk apabila sampai di rumah. Beg plastik penstoran susu ibu Shapee boleh ditulis menggunakan pen. Mudahlah ibu hendak menulis tarikh dan masa susu ibu tersebut dipam dan disimpan.

Fungsi double zip lock beg penstoran ini untuk mengelakkan kebocoran susu ibu yang sudah disimpan. Beg penstoran yang diperbuat daripada bahan mesra bayi iaitu bebas BPA dan diiktiraf FDA, boleh dipanaskan dalam suhu air 40-50 C. Bahkan fungsi thermal sensor turut mudah kerana dapat menunjukkan suhu yang tepat sewaktu memanaskan susu ibu perahan.

Justeri Fion berharap agar sedikit sumbangannya menyediakan alatan keperluan ibu menyusu dapat membantu mereka melancarkan misi penyusuan menjadi lebih mudah.

  1. Disposable Nursing Pads

Salah satu produk ‘best-selling’ Shapee, digunakan untuk menyerap lebihan susu. Design yang ultra nipis tetapi dapat menyerap lebihan susu sehingga 55ML. Dengan honeycomb design, ia dapat menyerap dengan pantas & merata.

Layari https://bit.ly/theshapee untuk mengetahui tawaran menarik Shapee sekarang. Jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan diskaun bernilai RM8 bagi pembelian barangan Shapee jika anda klik link ini https://bit.ly/shapeexpama atau mudah sahaja scan QR code di bawah.

Untuk maklumat lanjut, sila follow Instagram/ Facebook @shapeemy

Gagal Dua Kali Tak Patahkan Semangat, Akhirnya Berjaya Menyusukan Anak Ketiga 38 Bulan

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI