Sayangnya jika gigi anak yang masih elok dan kuat tiba-tiba tercabut keluar akibat kemalangan. Pakar bedah pergigian kata ia masih boleh diselamatkan dengan 3 langkah ini.

Pentingnya gigi untuk mengunyah makanan dan membantu pertuturan & sebutan yang tepat. Selain itu ia amat mempengaruhi struktur wajah. Kadangkala apabila si manja yang lasak terjatuh dan gigi tercabut menyebabkan kehilangan gigi walau pun ia hanya gigi susu. Ia sedikit sebanyak memberikan kesan kepada perkembangan mereka.

Dr Jenizan Nordin Pakar Bedah Pergigian, berkongsi tentang cara untuk menyelamatkan gigi kanak-kanak yang tercabut akibat kemalangan atau terjatuh. Katanya tindakan pantas orang sekeliling kepada kanak-kanak ini boleh menyelamatkan gigi mereka.

Gigi tercabut keluar sepenuhnya sebab kemalangan?

Anak anda terjatuh semasa bermain dan gigi tercabut keluar?

Apa yang anda perlu buat dalam situasi ini?

Tindakan awal yang betul dapat menyelamatkan gigi tersebut.

BERTINDAK CEPAT KALAU IA GIGI KEKAL 

Kalau gigi susu biarkan saja, tidak perlu buat apa-apa selain dari berjumpa doktor gigi dengan segera. Jika gigi kekal, berikut ialah langkah-langkah awal yang boleh anda lakukan:

#1 – Masukkan kembali ke dalam tulang soket gigi kalau ia bersih

– Gunakan kertas aluminium (pembalut makanan) untuk stabilkan, atau gigit perlahan atas saputangan atau pakaian yang bersih dan segeralah berjumpa doktor gigi.

#2 -Bilas dan masukkan ke soket

kalau kotor, bilas dengan susu (plain) atau saline (air untuk cuci kanta lekap) dan masukkan kembali kedalam tulang soket. Awas jangan sentuh atau pegang bahagian akar gigi, ini boleh mematikan sel-sel ligamen gusi.

#3- Simpan adalam larutan istonik

kalau tak boleh masuk kembali ke dalam soket, simpan dalam isotonik solution contoh, saline, susu, atau balut dengan pastik cling rap (pembalut makanan). Jangan guna air. (air akan merosakkan sel ligamen)

Kalau tiada apa larutan dan tempat untuk menyimpan, boleh simpan di dalam mulut dahulu.

Lepas itu segeralah berjumpa doktor gigi.

Gigi mungkin boleh diselamatkan kalau ikut cara yang betul dan berjumpa doktor gigi dalam tempoh kurang dari dua jam dari masa kemalangan.

Rawatan yang segera dapat menyelamatkan gigi anak anda.

Sumber: Dr Jenizan Nordin

Tinggalkan Komen