Penjagaan kesihatan gigi dan mulut memang penting. Ia perlu dititik beratkan sejak kecil lagi. Tapi biasalah budak-budak kalau dah mula makan gula-gula macam tak boleh berhenti. Akibatnya banyak gigi hitam dan rosak.

Gigi susu yang rapuh dan dicabut sebelum masanya boleh mengganggu nutrisi baik dan juga perkembangan pertuturan kanak-kanak yang sedang membesar. Dalam satu perkongsian dalam laman Facebook, seorang kanak-kanak perempuan terpaksa jalani pembedahan akibat gigi yang mereput sehingga menyebabkan gusinya membengkak.

Gigi reput anak selalu sakit gigi

dalam perkongsian tersebut, ibu kepada kanak-kanak ini menyatakan bahawa gigi anaknya itu sudah mula mereput serta gusi membengkak yang menyebabkan anak perempuannya sering sakit gigi.

gigi kanak-kanak tersebut sebelum dan selepas pembedahan

Disebabkan keadaan itu, dia membawa anaknya ke klinik dan doktor gigi tak dapat nak cabut gigi yang bermasalah kerana gigi kanak-kanak tersebut sudah rapuh dan kebanyakkannya hanya tinggal tunggul di dalam gusi. Menurutnya juga gigi baru atau gigi kekal tak dapat nak tumbuh disebabkan tersekat dengan gigi lama yang telah mereput.

Cabut 20 batang gigi sekaligus

Ekoran daripada itu, doktor menyarankan untuk buat pembedahan gigi bagi membuang hampir semua gigi yang berjumlah 20 batang sekaligus. Tak boleh bayangkan nak kena hadap sakit gigi tu. Bukan sebatang tapi 20 batang. Orang dewasa pun boleh nangis kalau sakit gigi, inikan pula kanak-kanak.

Walaubagaimanapun, menurut perkongsian tersebut, semuanya berjalan dengan lancar, anaknya juga stabil dan sudah dibenarkan pulang.

“Bagi yang tanya kakak sakit apa, actually kakak buat operation gigi. Gigi dia buruk dan mereput serta gusi membengkak. Jadi dia selalu sakit gigi. Bila ke klinik, doc xboleh nak cabut sebab gigi dia rapuh dan kebanyakannya dah tinggal tunggul kat dalam gusi. Gigi baru nak tumbuh tak boleh nak keluar sebab blocking.”

“Jadi doc sarankan untuk buat pembedahan gigi. Buang semua gigi sekali gus. Hampir 20 batang jugak. Kita cabut satu pun menangis, apatah lagi banyak camtu. siap kena jahit atas bawah pulaktu.”

Lepas operation kakak stabil

“Alhamdulillah semasa operation, everything smooth. Selepas operation keadaan kakak stabil, so now dah boleh bawa dia pulang.”

Dah stabil boleh makan bubur dah

“Tq auntie dan uncle yang take care pasal kakak”

Sumber: Mcyah Joanjett

Jom menyertai komuniti ibu Pa&Ma Moms To Be. Anda boleh ikuti forum, ajukan soalan-soalan kepada doktor dan menggunakan pelbagai tools di sini. Sign up di https://momstobe.majalahpama.my