Majlis pengebumian Pegawai Komando 11 Rejimen Gerup Gerak Khas, Mejar Mohd Zahir Armaya di Tanah Perkuburan Islam Tambun dilaksanakan dengan penuh adat istiadat ketenteraan pasukan itu bermula pada jam 7.45 pagi tadi.

Mohd Zahir, 36, menghembuskan nafas terakhir di Hospital Queen Elizabeth pada jam 9.28 pagi semalam selepas terkena tembakan ketika melakukan demonstrasi di Kem Lok Kawi, Sabah.

Sebagai penghormatan, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menjalankan istiadat mengiring dan mengusung jenazah oleh pegawai dan anggota.

Jenazah turut diberikan tabik hormat sebelum diturunkan ke dalam liang lahad.

Isteri, anak-anak tak dapat tahan sebakah

IKLAN

Suasana hiba jelas terasa dalam kalangan ahli keluarga terutama bapanya, pelakon dan pelawak terkenal AR Badul serta isteri Allahyarham, Nour Shafinar Harun, 31 dan anak-anak arwah ketika majlis pengebumian tersebut.

ARTIKEL BERKAITAN [“Baru Rasa Kasih Ayah” Bayi 6 Bulan, 4 Beradik Hilang Bapa. Isteri Sempat Tatap Foto Terakhir]

Lebih 2,000 orang terdiri ahli keluarga, rakan setugas dan penduduk kampung hadir memberikan penghormatan terakhir kepada Allahyarham.

Hujan renyai iringi ketibaan jenazah

Hujan yang turun sejurus ketibaan jenazah dikediaman keluarga isterinya di Taman Perpaduan, Ulu Kinta pagi tadi langsung tidak mengganggu kelancaran istiadat pengebumiaan hari ini.

Tahlil dan bacaan talkin dipimpin oleh Pegawai Agama Markas 2 Briged, Leftenan Kolonel Titan Abdul Wahab.

Istiadat pengebumian selesai pada jam 8.45 pagi dengan serahan Jalur Gemilang kepada Nour Shafinar oleh Pegawai Memerintah Rejimen 11 Gerak Khas, Kolonel Zulkinine Mohd Yunus.

Sementara itu, menerusi laporan media semalam ketika ditemubual, Nour Shafinar reda tapi masih terkejut lagi dengan pemergian arwah suami memandangkan anak belum puas bermanja dengannya.

Dengan keadaan anak yang baru berusia enam bulan, dia merasakan ini dugaan berat buat mereka.

“Anak kami baru saja berusia enam bulan, saya sangat-sangat tak sangka bapanya pergi terlalu awal kerana dia begitu sempurna buat kami sekeluarga,” katanya.

Sumber: Sinar Harian& Gambar: Bernama