Sedang sarat hamil tujuh bulan, pelakon dan pengacara cantik Sarimah Ibrahim, 41, masih aktif bersenam malah nekad meneruskan aktiviti sihat itu sehingga menjelang kelahiran bayi sulungnya Julai depan.

Bagaimanapun, Sarimah berkata dia perlu memperlahankan aktiviti itu atas nasihat doktor.

Hamil 7 Bulan Berat Hanya Naik 6.5 Kilogram. Sarimah Jaga Pemakanan & Aktif Bersenam

“Sebelum Ramadan, saya melakukan senaman pilates sekali seminggu, latihan berat dua kali seminggu dan senaman kardio 30 minit setiap hari seperti ‘eliptical trainer’ dan ‘uphill walking’.

“Sesuai dengan usia kandungan saya masih boleh bersenam tetapi yang ringan setiap malam selepas solat Isyak,” katanya.

Hingga Kini Berat Naik 6.5 Kilogram

Ditanya mengenai berat badannya pula, kata Sarimah, setakat ini hanya naik 6.5 kilogram kerana sering bersenam dan menjaga pemakanan.

“Saya pastikan makanan penuh protein, kalsium dan kurang gula mengikut nasihat doktor.

“Insya-Allah, saya harap boleh mengekalkan tenaga dan tahap kesihatan untuk teruskan aktiviti senam sehingga proses bersalin nanti,” katanya.

Sarimah juga menasihati wanita hamil yang mahu bersenam supaya mendapat nasihat doktor terlebih dulu kerana keperluan tubuh setiap individu berbeza.

“Wanita hamil juga digalakkan menghadiri kelas persediaan menyambut kelahiran bersama jurulatih khas.

IKLAN

“Jika sebelum ini, anda berjoging selama 45 minit, kali ini cuba berjalan ‘Uphill’ 30 minit. Kalau sudah biasa buat ‘Circuit training’ dengan berat, kali ini kurangkan berat dan buat perlahan sikit.

“Selain itu pastikan minum air dua hingga tiga liter sehari bagi mengelakkan kekurangan air dalam badan,” katanya.

Kata Sarimah, jika wanita hamil sudah biasa bersenam dan tiada masalah kesihatan, boleh untuknya meneruskan aktiviti itu.

View this post on Instagram

One Example of a Body weight workout i do at 7.5 months pregnant ??? ???? You can do this at home! (check with your Doctor before starting any exercise first ya!) . Considering i am carrying an extra 7kg now- my legs get a great workout! Keep your balance by engaging the core and go Slowwwwwww if you must. BREATHE all the way ?? the struggle is Real now…?Muka Control Macho bagaiii tapi sebenarnya ya Allah…. pedihnya ..? . #doakanyangbaikbaik #fitmum #mummytobesarimah #julybaby #fitpregnancy #sarimahibrahim #tunkuxiscoming #stayingfit #prenatal #pregnantworkout #ibusihatbabysihat #weightcontrol #pregnancyworkout #alhamdulillah #easierlabour #nodiabetes #easepregnancysymptoms

A post shared by C.P Sarimah Ibrahim❤️ (@sarimahibrahim) on

“Menurut kajian sains dan penyelidikan membabitkan ibu mengandung, digalakkan bersenam setiap hari untuk mengelakkan atau mengurangkan sakit badan, lemah, ‘gestational diabetes’, obesiti bayi dan kemurungan selain dapat membantu memudahkan proses bersalin,” katanya.

Sarimah ditemui di majlis melenggang perut mengikut adat istiadat Diraja Melayu yang berlangsung di Istana Nurul Jannah di Changkat Tunku, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Hadir sama, ibu mentuanya, Tunku Dara Tunku Tan Sri Naquiah.

IKLAN

Masak sahur untuk suami

Walaupun sarat, Sarimah berusaha menjalani ibadah puasa pada minggu pertama Ramadan.

Namun, dia terpaksa akur dengan saranan doktor kerana menghidap demam bronkitis selama lima hari.

“Doktor tidak membenarkan saya berpuasa kerana tekanan darah menurun dan badan kekurangan air pada hari pertama dan kedua saya cuba berpuasa.

Hamil 7 Bulan Berat Hanya Naik 6.5 Kilogram. Sarimah Jaga Pemakanan & Aktif Bersenam

“Saya terpaksa akur dengan arahan doktor kerana kesihatan bayi dalam kandungan perlu diutamakan,” katanya.

IKLAN

Sarimah turut berkongsi tiada masalah masuk dapur untuk menyediakan juadah sahur suaminya setiap hari.

“Saya memang cerewet bab makan minum suami. Dia juga tidak suka makanan terlalu berat ketika bersahur.

“Biasanya saya akan sediakan roti gandum penuh, telur dadar dan minimum protein supaya badannya bertenaga sepanjang hari,” katanya.

View this post on Instagram

Can’t believe we will be Almost 30 weeks pregnant this week. ??? Where did the time go? I remember being just 5 weeks pregnant and so nervous and feeling so sick back then..and now its already so near….!??????? I wonder what our baby will be like..we pray that he/she will be healthy, strong and a happy baby..????Doakan ye! . And i realllly wonder what Tunku X will look like…hehe.. certainly a real mix with Irish Malay Chinese ..Dublin, Nogori & Johor !??? . Of course Allah knows best….?its getting so close now..have a great day everyone..Selamat Berpuasa and may your week be a peaceful one. ❤️ . #nadzimuddinclan #mummytobesarimah #negerisembilan #johor #dublin #eurasian #tunkuxiscoming #sarimahibrahim #mummytobesarimah #doakanyangbaikbaik #Alhamdulillah #pregnant #29weekspregnant #nofilter #beingme #41YearoldMummytobe #fitpregnancy #terujatapitakut #excitedbutscared #nervousbagai

A post shared by C.P Sarimah Ibrahim❤️ (@sarimahibrahim) on

Akan Umum Jantina Bayi 

Perkembangan lain, Sarimah akan mengumumkan jantina bayi dalam kandungan pada majlis yang akan diadakan pada 27 Mei ini.

“Saya sudah menjalani pemeriksaan untuk mengesan jantina bayi dalam kandungan.

“Doktor beritahu bayi dalam kandungan saya membesar dengan sihat. Saya sangat teruja dan berdebar menanti kelahirannya nanti,” kata Sarimah.

Sarimah berkahwin dengan cucu Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan ke-10, Tunku Nadzimuddin Tunku Mudzaffar atau Tunku Jamie pada 2 April 2015.

Sumber: Metro

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI