Jika anda merancang untuk mengandung namun telah lewat usia, jangan khuatir. Kami ada beberapa cara untuk meningkatkan kesuburan berkesan yang anda boleh cuba.

Umur memainkan peranan dalam kesuburan wanita. Telur wanita yang lebih tua tidak disenyawakan dengan mudah seperti telur wanita muda, dan mungkin tidak berkembang walaupun selepas persenyawaan terjadi.

Disebab itu, ini panduan untuk meningkatkan kesuburan bagi wanita!

Pilihan gaya hidup yang sihat itu sangat penting dalam cara untuk meningkatkan kesuburan. Contohnya:

Mengekalkan berat badan yang sihat.
Berat badan berlebihan atau ketara berat badan berlebihan boleh menjejaskan pengeluaran hormon dan menghalang ovulasi normal. Mengekalkan berat badan yang sihat boleh meningkatkan kekerapan ovulasi dan kemungkinan kehamilan.

Makan makanan yang sihat
Walaupun tiada penyelidikan yang mencukupi bagi mencadangkan diet tertentu untuk menggalakkan kesuburan atau meningkatkan peluang konsepsi, diet yang sihat masih dianggap penting.

Pemakanan yang baik termasuk suplemen untuk kesuburan wanita yang mengandungi asid folik merupakan bahagian penting dalam penjagaan pra kehamilan dan akan membantu anda dan bayi semasa hamil.

Hamil Lewat Usia 40-an, Ini Cara Tingkatkan Kesuburan Bakal Ibu!

IKLAN

Jadualkan rutin pemeriksaan
Lawatan berkala boleh membantu mengesan dan merawat keadaan kesihatan yang mungkin menjejaskan kesuburan anda.

Menguruskan tekanan
Sesetengah kajian menunjukkan bahawa tekanan boleh mengurangkan kemungkinan kehamilan. Walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk menunjukkan impak tekanan yang mungkin ada pada kesuburan wanita, adalah bijak untuk mengurangkan tekanan dan mengamalkan kaedah pemulihan yang sihat seperti teknik relaksasi, apabila anda cuba untuk hamil.

Hamil Lewat Usia 40-an, Ini Cara Tingkatkan Kesuburan Bakal Ibu!

Pilihlah gaya hidup yang sihat untuk menjaga kesuburan

Jangan merokok.
Merokok megurangkan telur anda lebih awal. Jika anda merokok, tanyakan kepada doktor anda untuk membantu anda berhenti.

IKLAN

Hadkan jumlah alkohol yang anda minum.
Heavy drinking dikaitkan dengan peningkatan risiko gangguan ovulasi dan beberapa kajian menunjukkan bahawa walaupun minum ringan mungkin mengurangkan kemungkinan untuk hamil. Jika anda ingin mengandung, pertimbangkan untuk mengelakkan alkohol sepenuhnya.

Elakkan kafein.
Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa terlalu banyak kafein dapat meningkatkan pengeluaran estrogen atau menurunkan metabolisme estrogen. Untuk melindungi kesuburan anda, pertimbangkan untuk mengehadkan jumlah kafein dalam diet anda.

Hamil Lewat Usia 40-an, Ini Cara Tingkatkan Kesuburan Bakal Ibu!

Berhati-hati dengan aktiviti fizikal yang berat.
Aktiviti fizikal adalah bahagian penting dalam gaya hidup yang sihat namun aktiviti aerobik yang terlalu kuat boleh membahayakan kesuburan wanita dengan menghalang ovulasi dan mengurangkan pengeluaran hormon progesteron.

Jika anda mempunyai berat badan yang sihat dan anda berfikir untuk hamil tidak lama lagi, pertimbangkan untuk mengehadkan senaman aerobik anda untuk tidak lebih daripada tujuh jam seminggu.

IKLAN

Elakkan pendedahan kepada toksin.
Pendedahan kepada pelbagai bahan kimia atau pencemaran boleh membahayakan kesuburan anda. Pekerja pertanian, pedandan rambut dan beberapa kumpulan lain mungkin berisiko gangguan haid.

Lain-lain risiko yang mungkin mengurangkan kesuburan termasuk pembantu pergigian yang terdedah kepada tahap tinggi nitrous oksida, mereka yang terdedah kepada tahap pelarut organik yang tinggi seperti bahan kimia kering dan pekerja perindustrian yang terdedah kepada bahan kimia semasa proses pembuatan.

Menarik: Mona Allen Selamat Bersalin Anak Kedua Timang Bayi Lelaki/

Dato Siti Nurhaliza Tak Fokus Hamil Lagi, Mahu Jaga Kesihatan, “Dulu Ada Masalah Uri Melekat”

“Baby Alhamdulillah Sihat” Leeyana Rahman Lega Nak Masuk Trimester Kedua, Idam Dapat Anak Lelaki/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI