Anak kecil dan jajan atau snek kurang berkhasiat seolah-olah tidak dapat dipisahkan. Ibu mana yang tidak bimbang jika si manja gemar makan snek yang belum tentu kandungan nutrisinya.

Tambahan pula ada fakta yang menyatakan kanak-kanak di Malaysia berdepan dengan masalah kekurangan nutrisi. Dilaporkan 13% kanak-kanak tidak mempunyai berat badan yang mencukupi pada tahun 2015.

Jadi, jika anak anda kerap terdedah kepada makanan ringan yang tidak sihat, dia akan menjadikannya sebagai makanan keselesaan dan berkemungkinan menolak makanan berupa snek yang lebih sihat seperti buah-buahan. Berikut adalah empat perkara mudah yang boleh anda cuba untuk menjadikan anak sukakan makanan sihat.

1. Ajar bahawa sayur-sayuran adalah lazat

Anda digalakkan memasukkan sayur-sayuran ke dalam makanan yang disediakan untuk menarik minat anak. Sambil itu, anda perlu menerangkan bahawa sayur- sayuran boleh menjadi enak untuk dinikmati dengan rasanya yang tersendiri. Antara lain, anak anda mungkin lebih berminat untuk memakan buah-buahan dan sayur-sayuran jika ia dipotong atau dihidangkan dalam corak- corak yang menarik.

2. Ajar cara kawal ambil makanan

Gunakan konsep pinggan kesihatan iaitu suku – suku – separuh dalam mengajar anak mengawal pengambilan makanan harian. Anak anda perlu belajar mengambil makanan di atas pinggan mengikut pembahagiannya iaitu suku nasi, suku makanan berasaskan protein seperti ayam, telur, ikan dan kekacang; dan separuh pinggan yang terdiri daripada buah-buahan dan sayur-sayuran.

Cara lain yang boleh dipertimbangkan ialah dengan membeli kelengkapan makan yang menarik dan mesra kanak-kanak agar dia berasa selesa ketika menikmati makanan yang dihidangkan.

3. Sediakan makanan kegemarannya versi sihat

Jika anak suka makan makanan bergoreng, anda tidak perlu sekat dia daripada terus menikmatinya. Apa yang perlu anda lakukan ialah kurangkan penggunaan minyak, garam dan gula agar makanan yang disediakan lebih sihat.

4. Penuhkan dapur dengan makanan berkhasiat

Apabila umur si kecil meningkat, pilihan dan keperluan pemakanannya berubah. Plan pemakanan yang baik harus mempunyai keseimbangan nutrisi, mudah didapati dan sesuai dengan seleranya.

Untuk itu, lengkapkan kabinet dapur dan peti sejuk di rumah anda dengan makanan ringan yang mudah dicapai tetapi sihat seperti buah-buahan sama ada yang bersaiz kecil atau siap dipotong, keju, yogurt, kekacang dan lain-lain.

5. Ajar anak pilih makanan sihat

Sentiasa galakkan anak anda untuk memilih makanan yang kaya dengan nutrien. Ajar dia pilih buah-buahan dan sayur-sayuran pelbagai warna sebagai snek berbanding gula-gula dan ambil makanan yang terdiri daripada bijirin penuh dan tinggi serat.

6. Ambil suplemen

Produk Nature’s Way Kids A+ Milk Calcium Buttons terdapat dalam dua varian iaitu DHA dan Manuka Honey pun baik untuk diamalkan. Ia merupakan pilihan snek yang sihat untuk kanak-kanak. Ia dihasilkan daripada 100% Premium Australia Milk yang kaya dengan DHA untuk membantu kanak-kanak menjadi bijak. Manakala varian Manuka Honey pula untuk membina imuniti yang kuat.

Amalkan juga Nature’s Way Kids A+Omega -3 Fish kerana ia mengandungi kandungan DHA yang tinggi, baik untuk perkembangan otak, daya tumpuan, minat belajar dan sikap peribadi si kecil.

Suplemen-suplemen ini bukan sahaja snek yang sihat, malahan menyihatkan badan dan minda jika diambil selalu.  Dapatkan produk-produk ini melalui pembelian online di Lazada. Klik link untuk keterangan lanjut.

Tinggalkan Komen