Pemakaian carrier atau penggendong memudahkan tapi ibu ayah perlu berhati-hati. Kisah ibu ini boleh dijadikan pengajaran.

Perkongsian daripada ibu ini, Puan Marliyana boleh dijadikan teladan kepada ibu bapa yang mempunyai anak kecil. Lebih-lebih lagi yang masih pada usia bayi (setahun ke bawah). Anaknya yang bernama Haffaz Musa berusia 6 bulan melalui detik cemas apabila kakinya mengalami lecur ketika kunjungan ke pasar malam gara-gara bersentuhan dengan plastik berisi sup panas.

27/3/2019
2nd degree burn
Haffaz Musa 😭 bin Hazman ibu tak sangka sangat.

MERENGEK & BILA LIHAT KAKI BERKEDUT-KEDUT

Pergi pasar malam pakai carrier lepas tu beli bihun sup. Tengah pegang tu tiba tiba haffaz musa menjerit masa tu dah agak plastik sup terlanggar kaki kot then terus bagi dekat ummi (my aunty) lepas tu jalan macam biasa pergi beli kuih neram tengah beli dia merengek pelik dah kenapa sekali angkat berkedut kedut dah kaki dia kena.

SUP PANAS DALAM PLASTIK WALAU PUN TIDAK TUMPAH BAHAYA

Sup panas panas dalam plastik 😭😭😭 bukan pecah atau tumpah terkena kaki dia terus melecur macam ni. ya allah masa tu ibu punya gelepor tuhan je tahu menangis nangis sama naik dengan anak. sampai org suruh bertenang mcm mana nak bertenang sebab jadi dekat anak sendiri 😭😭😭. sebab rasa diri bersalah sangat .

3hari xmakan sebab takde selera. im so so restless , sadness and desperate on that 3 days . couldnt accept this happen to my son and is my fault. sorry haffaz musa ibu xsengaja sangat2  😭😭😭

Langkah pertama jika melecur sebenarnya kena

1.Alirkan ke air paip dikawasan yang melecur selama 15minit atau rendamkan untuk mengurangkan rasa panas dan bengkak. jangan letakkan ais.

2.Jika kawasan sudah sejuk sapukan aloevera(optional lain jika dirumah) atau ssd cream atau antibiotic yang dibenarkan (order by doctor)

 28/3/2019

ALHAMDULILLAH LUKA AKHIRNYA KERING

Alhamdulilah. wound totaly kering. sebulan kaki berbalut dengan payah nak mandi nak cuci air besar. tiap minggu pergi jumpa surgeon sebab followup kaki dia teralih aquacell sebab dia nak meniarap merangkak. lepas tu tengah nak tukar rinkiplastis dia boleh cabut aquacell yg doktor lee tampal tu tanpa nangis . ibu debar dah.

TRAUMA DENGAN APA-APA YANG PANAS

lepas ni berhati hati pergi pasar malam sambil pegang makanan tu bahaya ada dimana mana. apa apa yang panas memang trauma sangat.

terima kasih dr lee , kak lin dr lee melayan tca, nilam , a&e staff, suria tlg masa dlm klinik , haris kmc , kmc staff , koni & alya dtg tgok masa dekat , a&e staff , zamrud team & my family 😭 sebab tolong dan ada dikala perlu . and my agen ariff hantar sampai bilik siap .

jadi sekarang ni siapa tahu nak pakai apa untuk pudarkan parut kalau boleh hilangkan parut lagi bagus . ibu need help 😭😭😭

alhamdulilah dari awal kena dengan berbalut sampailah sekarang dah ok haffaz musa sangat aktif dah siap merangkak merata musing lagi . happy mum 😀
Image may contain: one or more people.

6 TIP MENGGUNAKAN ALAT PENGGENDONG

Pa&Ma ingin berkongsi beberapa tip pemakaian penggendong yang boleh dijadikan panduan agar boleh menghindari kemalangan dan kejadian yang tidak diingini.

a)Setiap kali sebelum menggunakan alat penggendong, pastikan ia berada dalam keadaan baik. Jika ada kesan koyak atau kemungkinan akan koyak, hentikan penggunaannya.

b)Hati-hati apabila melalui pintu kawasan yang mempunyai sudut atau bucu mahupun bergerak di persekitaran yang tajam atau panas. Kepala atau kaki anak mungkin boleh terdedah kepada bahaya tersebut.

c)Walaupun kedua belah tangan bebas bergerak, anda masih perlu memegang anak dengan sebelah tangan demi keselamatannya.

d)Sentiasa pegang anak anda ketika membongkok atau bergerak dengan cepat agar dia tidak jatuh atau terkeluar daripada alat penggendong.

e)Jangan pakai alat penggendong semasa memandu, menunggang motosikal atau ketika mengendalikan mesin.

f)Pastikan bahagian pinggul bagi disokong oleh penggendong bagi mengelakkan masalah hip dysplasia.

Sumber: Marliyana Botbot

Artikel berkaitan: Kenali Alat Penggendong Bayi. Jangan Guna Sesuka Hati, Beringat Tentang 6 Perkara Ini


Tinggalkan Komen