Bagi yang gemarkan sajian pasta untuk anak-anak dan keluarga, menyediakan sos pasta homemade sendiri adalah disarankan. Selain menjaga kandungan bahannya tanpa garam dan gula, malah dapat juga mengawal campuran bahan lain yang ternyata lebih menyihatkan.

Langkah demi langkah menyediakan homemade sos pasta yang ditunjukkan oleh Puan Dahlia Kamaruza ini memang lengkap. Jom ikut langkahnya.

Homemade pasta sauce. Ada yang tanya macam mana mummy buat. Rasa dia macam sos prego tu tapi sesuai di makan oleh semua. Sebab homemade kan tanpa bahan perasa. Boleh masak sekali untuk anak, lepas tu asingkan baru add on garam gula untuk abang kakak mummy lah.

Pasta sauce ni lebih kurang paste tomato je. Cumanya yang ni dah siap2 flavoring khas untuk pasta la. Kalau tomato paste boleh juga nak guna method yang sama cuma tak perlu letak basil/bayleaf/blackpepper/mixed herbs.

Yang ni buat guna 10kg tomato. Kebetulan tomato dia RM1.50 sekilo. Apa lagi, borong je lah. Dapatlah 3 bekas besar dan satu bekas kecik. Simpan frozen tahan up to 6 month.

P/s: Boleh guna untuk sos bolognese/marinara/baked macaroni fusilli/lasagna/pizza/savoury bread pudding.

Bahan-bahannya:

Tomato 10kg
Bawang holand 4 biji (dadu)
Bawang putih 1 labu (tumbuk)
Capsicum kuning 4 biji
Capsicum merah 1 biji
Cendawan shitake dalam 5-6 biji (dadu)
Sweet basil 2-3 batan (ambil daun je)
Bay leaf 2-3 helai
Blackpepper sedikit
Mixed herbs sedikit
Cili powder 2 tbs (optional)
Cbs/cfs/serbuk ayam homemade (optional)
Minyak olive/masak dalam 1-2 cup

Basuh bersih tomato kemudian kelar kulit luar dia secara bersilang. Rebus air dalam kuali hingga didih dan celur tomato sekejap.

Lepas celur transfer dalam bekas isi air yang mengalir. Biar dia cool down.

Lepas tu buang kulit luar dia dan belah picit biji dia keluar sekali. Boleh je kalau taknak buat macam ni tapi tak sedap lah sosnya nanti. Sebab kulit dan biji tu tak hancur.

Dah siap buang biji dan kulit. Biji dengan kulit tu jangan buang dulu tau. Masuk blender then blend dan tapis. Ambik air dia je. Campurkan dengan yang ni. Masuk periuk masak atas dapur.

Lepas tu masuk dalam periuk dan didihkan. Add on cili powder sekali. Didihkan sampai air dia kering sikit.

Esok tu dah sejuk kan. Ceduk sikit asingkan. Then blend yang lain tu sampai halus. Mummy pakai hand blender je, senang. Lepas blend tuang dalam kuali.

Yang ni add on kemudian. Sebab rasa kuah dia macam kurang merah. Mummy tambah la, sebiji je guna. Cendawan tu pun pakai 1/2 je. Bakar macam ni capsicum tu sampai hangus kulit dia. Fungsi bakar ni nak bagi ada bau smokey kuah dia tu tambah flavoring lah.

Yang ni dah siap bakar, lalukan bawah air. Kopek kulit dia dan asingkan biji dia. Kemudian blend dan campur dalam tomato tadi.

Mummy lupa nak ambik gambar bawang. Bawang tu tumis je sampai layu campur dengan cendawan. Lepas tu blend dan campur dalam kuah tomato. Then tambah minyak masak / olive sikit. Dalam 1-2 cawan, nak bagi kuah dia kilat dan cantik. Dah masak semua baru tabur bay leaf, sweet basil, blackpepper dan mixed herbs. Masak sampai kering.


Dah siap, biar sejuk. Esok tu baru packing. Tadaaa dapatlah banyak ni je.