Apa maksud bacaan gula dalam darah? Ramai yang masih keliru lagi mengenai hal ini. Tambah pula ibu yang mengandung, bila disahkkan ada kencing manis masa mengandung, lagi bertambah risau.

Apa yang normal? Kenapa asyik berubah? Kenapa makan yang ni naik banyak?

Bacaan gula setiap hari, setiap minit, setiap saat boleh berubah ikut apa yang dimakan, aktiviti yang dibuat dan persekitaraan.

Check pukul 8 pagi harini takkan sama dengan bacaan 8 pagi keesokan hari. Itu sebab tak boleh nak lega dengan bacaan cantik sekali, perlu konsisten check gula.

Fasting blood sugar / FBS (Gula ketika puasa)
Diambil bila 8-10 jam tak makan apa-apa. Itu sebab jika esok nak ambil gula dekat klinik pukul 8 pagi nurse atau doktor akan cakap jangan makan apa-apa selepas pukul 10 malam.

Tapi jika puasa berlebihan, bacaan tersebut mungkin tak valid sebab keadaan rebound berlaku di mana gula dalam darah dah terlalu rendah akan mula ambil store gula dari hati dan bacaan darah akan mula naik walaupun tak makan apa-apa. Range normal patut 4.4-5.6mmol/l. Tapi bagi GDM patut bawah atau sama dengan 5.3mmol/l

Random blood sugar /RBS (gula diambil secara rawak)

IKLAN

Ini bila bila masa diambil. Normal patutnya antara 4.4-7.8mmol/l.
**2 hours post prandial / 2HPP (2 jam selepas makan)

Dikira dari saat makanan masuk dalam mulut. Bukan dikira saat habis makanan. Sebab gula mula naik bila kita start makan bukan bila kita habis makan.

Contoh: mula sarapan pukul 7pg habis pukul 7.30pg. Bacaan diambil pada 9pg ye bukan 9.30pg. Sepatutnya bacaan bawah 7.8mmol/l. Bagi GDM patut bawah atau sama dengan 6.7mmol/l

Perlu ingat, APA APA BAWAH 4.4mmol/l samada bagi diabetes type 2 atau GDM adalah hypoglycemia dan boleh mendatangkan maut.

IKLAN

Penjagaan gula yang UTAMA datang dari penjagaan diet. Sebab gula dari darah datang dari makanan, bukan dari udara..kawal diet kawal kadar kenaikan gula.

Ubat untuk membantu kadar kenaikan gula tapi jika asasnya dah banyak, makan ubat banyak mana tetap gula dalam darah akan naik.

Nak tahu diet diabetes khas untuk diri sendiri/ahli keluarga pergilah minta doktor rujuk anda kepada pegawai dietetik.

Jangan la mudah percaya kepada penjual supplemen, penjual produk mengarut overclaim, ambil ni terus gula akan turun

Kalau betul berkesan lama dah kita ni orang Malaysia tak jadi negara paling tinggi kadar diabetes di ASEAN. Memalukan betul penjual sampah ni..depa yang terlebih kuah dari sudu.

IKLAN

**GDM : Gestational Diabetes Mellitus (kencing manis masa hamil)

Kredit: Dietitian Fizah

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)