Bila dapat tahu diri hamil, setiap wanita pasti akan rasa bersyukur. Tambah lagi bila anak yang dikandung itu penghuni pertama rahim ibu. Dalam hati pasti mengharapkan fasa mengandung berjalan lancar dan anak yang bakal lahir nanti sihat.

Namun jika Allah berkehendakkan sesuatu melebihi daripada kita, tiada daya untuk kita menolak takdirNya. Sama juga situasi yang dikongsikan oleh ibu ini di Facebook Hayfa Amani apabila Allah ambil anaknya sejurus selepas lahir.

Menurutnya, percaya aturan Allah itu lebih indah. Rindu tetap rindu, kadang rasa tak tertanggung. Tapi ingatlah yang janji Allah itu pasti, Dia tak kan uji hambanya melebihi kemampuan. Ada hadiah yang Allah telah tetapkan untuk hambaNya yang sabar, reda dan ikhlas atas ujianNya. InsyaAllah.

Dapat tahu ketika bayi berusia 27 minggu

Kisahnya anak syurga saya Muhammad kurang gerak masa kandungan saya 27 minggu. Jadinya saya ke klinik swasta untuk check keadaan baby. Masa buat 2D scan tu doktor cakap anak saya alhamdulillah ok, jantung pun nampak berkelip kelip dekat screen tu.

“Ibu Halalkan Segalanya..Masa Keluar Tiada Tangisan, Ibu Tahu Muhammad Dah Pergi.”

Berbunga hati saya tiap kali nampak degupan jantung anak. Masa tu Dr pujuk saya untuk buat 5D scan sebab baby tengah pandang kamera katanya. Saya pun setuju untuk buat 5D scan sebab excited nak tengok muka anak, ye la anak sulung kan.

Masa buat 5D scan tu baru nampak yang baby ada cleft. MasyaAllah berdebar jantung saya masa tu, tak sangka yang anak ada masalah sedangkan saya dah buat detail Scan masa kandungan 20 minggu dan Dr bagitau yang baby sihat sempurna dan normal. Dr refer saya ke KK dan KK refer saya ke hospital untuk berjumpa dengan pakar untuk buat detail scan lagi sekali.

Dekat hospital pakar buat detail scan lagi sekali, masa tu kandungan dah 28 nak masuk 29 minggu dah. Ya lah nak dapatkan appoinment dengan pakar di hospital kerajaan kan memang ambil masa sikit. Lama Dr scan perut untuk tengok keadaan baby, muka Dr pun dah berkerut masa scan tu, saya dalam hati berdoa jangan la ada masalah yang serius dengan baby. Kalau setakat cleft tu saya terima sebab boleh dirawat.

Terdapat 8 hingga 9 masalah pada bayi 

IKLAN

Tapi naluri ibu tak salah, Dr bagi saya khabar duka dimana terdapat banyak masalah dekat baby. Antara lebihan air dalam kepala, cleft, jantung berlubang, jantung kecil sebelah, usus tak terbentuk dan sebagainya. Terdapat 8-9 major problem dekat baby. Jadi Dr suggest untuk ambil sample air ketuban untuk tahu apa masalah baby.

Saya setuju untuk buat test tu. Walaupun takut, walaupun sakit saya tetap buat test tu dengan harapan masih ada peluang untuk selamatkan baby. Result sample ambil masa lebih kurang 2 minggu juga. Dalam hati ni terus berdoa supaya ada keajaiban untuk anak saya. 2 minggu tu terasa sangat lama untuk saya.

Lepas 2 minggu Dr call untuk ambil result. Betapa luluhnya hati saya bila Dr sahkan yang baby ada Edward Sydrome. Dimana ada masalah dengan kromosom baby. Dr explain yang baby tak dapat survive lepas lahir nanti sebab terlalu banyak masalah dekat baby.

Dr bagi pilihan induce atau tunggu sampai cukup bulan

Dr bagi 2 option sama ada nak induce untuk lahirkan baby awal ataupun tunggu turun tanda sendri. Dr bgtau yang mereka memang tak kan buat apa-apa untuk baby masa lahir nanti sebab peluang untuk baby survive cuma 1%.

Dr cakap nak terminate kandungan pun dah tak boleh sebab baby dah besar. So option dia sama ada induce untuk bersalin awal ataupun tunggu sampai full term. Kalau saya pilih nak carry pregnancy sampai full term pun baby boleh berisiko untuk meninggal dalam perut.

Gelapnya dunia saya masa tu hanya Allah je yang tahu. Betapa luluhnya hati saya bila Dr cakap anak saya tak ada harapan untuk hidup. Macam-macam persoalan terlintas dalam fikiran saya masa tu. Kenapa aku? Kenapa Allah bagi ujian macam ni dekat aku? Kenapa Allah selitkan ujian macam ni di saat aku dengan suami begitu excited untuk terima cahaya mata dalam keluarga kami? Aku dan suami tak ada masalah genetik tapi kenapa kami yang dipilih untuk terima ujian ni?

IKLAN

“Ibu Halalkan Segalanya..Masa Keluar Tiada Tangisan, Ibu Tahu Muhammad Dah Pergi.”

Lama saya ambil masa untuk terima apa yang berlaku. Seolah-olah semua ni macam mimpi bagi saya. Saya lupa yang Allah itu ada, Dia selalu ada. Alhamdulillah suami dengan keluarga bantu saya untuk bangun, selalu ingatkan saya yang anak tu hanya pinjaman dari Allah, Dia yang memberi, Dia juga lah yang ambil semula. Itu semua hak Dia, siapa lah saya nak mempertikai. Saya cuma hamba yang hina. Bila saya kembali pada Allah, perlahan lahan hati saya mula redha dengan ujian ni. Hati saya mula ikhlas menerima takdir yang Allah atur ni.

Bawa Muhammad sampai kandungan 41 minggu

Lepas bincang dengan suami, saya pilih untuk teruskan kandungan sampai full term. Sebab saya nak Muhammad ada dengan saya lama sikit. Demi Allah, saya tak ready untuk kehilangan Muhammad. Muhammad sangat kuat, tetap bertahan dengan saya walaupun Dr cakap bila-bila masa anak saya boleh meninggal dalam perut. Saya bawa Muhammad sampai kandungan 41 minggu. Sampai air ketuban saya pecah sendiri.

Masa dalam Labour Room pun Dr explain lagi sekali yang mereka tak akan buat apa-apa untuk baby. Saya redha, saya terima sebab kesian dekat anak saya kalau saya tetap berkeras suruh Dr selamatkan baby. Mungkin kalau saya paksa dia untuk survive, belum tentu itu yang terbaik untuk masa depan dia.

Biarlah anak saya pergi, cukup lah anak ibu sakit dalam perut ibu. Ibu tak sanggup tengok Muhammad sakit lagi kalau ibu berkeras suruh Dr buat apa-apa. Biarlah Muhammad pergi dengan tenang. Doa ibu kalau umur anak ibu tak panjang, ibu mohon supaya Allah ambil anak ibu dengan cara yang mudah, dengan cara yang tak menyakitkan anak ibu. Ibu dah redha, ibu ikhlas lepaskan Muhammad. Mungkin di sisi Allah adalah tempat terbaik untuk anak ibu.

IKLAN

“Ibu Halalkan Segalanya..Masa Keluar Tiada Tangisan, Ibu Tahu Muhammad Dah Pergi.”

Ibu reda, tiada tangisan masa lahir

Alhamdulillah tanggal 8 September 2022, tepat jam 3.34 AM, anak syurga saya selamat dilahirkan. Muhammad tinggalkan saya sejurus dilahirkan. Tiada tangisan yang didengari, saya tahu anak saya sudah pergi bertemu dengan Penciptanya. Alhamdulillah Muhammad pergi dengan sangat mudah. Pergi dengan cara yang ibu harapkan. Ibu redha sayang, ibu ikhlaskan. Ibu titipkan Muhammad dalam jagaan Allah. InsyaAllah satu saat nanti, ibu akan bertemu dengan Muhammad lagi.

Terima kasih sebab ada dengan ibu sampai habis waktu. Terima kasih sebab tetap kuat dalam rahim ibu sampai Muhammad dilahirkan. Terima kasih sebab teman ibu selama 9 bulan ni sayang. Urusan ibu mengandung dan melahirkan Muhammad sangat mudah dan lancar alhamdulillah.

Sekarang dah berakhir perjuangan anak ibu. Berehatlah sayang. Sesungguhnya ibu halalkan segalanya dekat dunia ni. Ibu dengan ayah doa dari jauh. Semoga kita bertemu kembali. Nanti tarik tangan ibu dengan ayah tau, kita masuk syurga sama-sama. Muhammad kesayangan ibu dengan ayah dunia akhirat…Al-Fatihah, Muhammad Bin Abdul Hadi ❤

Kredit: Hayfa Amani

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama)