Ramai ibu mengandung bertanyakan keperluan untuk mengambil dos penggalak (booster) vaksin covid. Perlu atau tidak?

Menurut Dr Muhammad Izzat, dengan bertambahnya pelbagai varian baru Covid, YES, dengan mengambil dos booster, maka kita tingkatkan antibody yang sedia ada untuk mencegah jangkitan covid, dan jika terkena jangkitan covid, severity atau keterukkan jangkitan dapat dikurangkan.

Maka kalau ibu mengandung atau mereka yang sedang cuba untuk mengandung (TTC) saya galakkan semuanya untuk mendapatkan booster dose sejurus sahaja anda layak untuk dapatkannya – at least 3 months from your 2nd dose.

Bila nak ambil Covid vaccine/ booster?

Vaksin Covid mahupun booster SELAMAT diberikan at any point in pregnancy, pada SEMUA trimester kehamilan. Jangan berlengah jika ibu mengandung telah diberikan tarikh untuk mengambil vaksin/booster

IKLAN

Perlu ke tunggu bersalin dulu baru amek booster?

Bukan sahaja vaksin selamat in pregnancy, antibody yang dihasilkan bila si ibu dapatkan vaksin ketika mengandung akan diturunkan pada baby yang belum dilahirkan, so ur baby had some amount of protection against covid bila lahir

Covid booster is VERY SAFE to be given at ALL POINT of pregnancy. Bukan sahaja protect mother, vaksin turut melindungi your baby.

IKLAN

Jangan tangguhkan dan tunggu selepas beranak. Get it as soon as you being offered yaa

IKLAN

Moga dimudahkan semua ibu!

Kredit: Dr Muhammad Izzat

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)