Obses untuk cantik dan putih memang lumrah sesetengah wanita, malah ada yang sanggup berhabis duit untuk memastikan diri kelihatan putih dengan mengambil pelbagai jenis ubat-ubatan serta suplemen. 

Namun tak semua produk kecantikan serta suplemen kesihatan yang sesuai buat ibu hamil. Menurut perkongsian doktor, kesan pengambilan produk kecantikan yang tidak sesuai boleh memberi kesan tidak baik pada kesihatan janin.

“Ibu pregnant please jangan simply ambil apa-apa produk. Ubat pun jangan simply ambil”

Ibu Hamil Makan Produk Pemutih Nak Baby Lahir Putih, Akhirnya Abnormal. Doktor Dedah Realitinya

Menerusi perkongsian daripada salah seorang pengguna TikTok, dia merupakan pengguna produk pemutih kerana obses untuk melahirkan bayi putih malangnya bayi yang dikandung disahkan abnormal.

“Saya pregnant 4 bulan start ambil produk pemutih, katanya selamat untuk yang mengandung. Boleh jadi baby turut putih. 7 bulan scan baby stop develop dan abnormal”

Tambah Dr. Nurul, dulu kerap kali dia berkongsi tentang bahayanya produk-produk tersebut namun mendapat kecaman ramai.

“Dulu selalu educated pasal jamu, produk pemutih, pil kurus dan lain-lain tapi ada seller siap cakap kami doktor ni ada penyakit hati. Ruang komen penuh dengan komen negatif dan kecaman.”

Dalam perkongsian lain Dr Mutmainah di TikTok, dia menunjukkan video imbasan dinding rahim pesakit wanita yang bermasalah. Punca masalah akibat pengambilan suplemen menurunkan berat badan serta pemutih kulit. Pesakit ini turut mengalami masalah lain seperti haid tak teratur dan pertumbuhan fibroid.

@drnurulmutmainah3 Reply to @singamanjaa ♬ original sound – masrianiklate

Ibu Hamil Makan Produk Pemutih Nak Baby Lahir Putih, Akhirnya Abnormal. Doktor Dedah Realitinya

IKLAN

“Pregnant atau tak memang kami sebagai doktor tak nasihatkan pesakit untuk ambil produk pelik-pelik”

Ibu Hamil Makan Produk Pemutih Nak Baby Lahir Putih, Akhirnya Abnormal. Doktor Dedah Realitinya

Melalui ruangan komen, rata-rata warga maya berkongsi pendapat serta pengalaman kenapa bahayanya produk pemutih, pil kurus.

Berikut adalah beberapa bahan dalam produk perawatan wajah yang sebaik-baiknya dihindari ibu hamil:

1. Retinol

Produk kecantikan atau rawatan wajah yang mengandungi retinol atau retin-A dan retinyl palmitate sepatutnya dielakkan. Vitamin A memang penting untuk perkembangan janin namun dos tertentu boleh menyebabkan kelahiran cacat dan keracunan hati.

2. Benzoyl peroxide

IKLAN

Ibu hamil perlu berwaspada kerana produk masalah jerawat kebanyakannya mengandungi benzoyl peroxide yang boleh membahayakan janin.

Selalunya, doktor akan memberi nasihat agar mengelak daripada menggunakan sebarang produk yang mengandungi bahan itu sepanjang tempoh kehamilan.

3. Minyak terapi

Minyak terapi sering digunakan sebagai cara untuk menenangkan diri tetapi ia sebenarnya boleh mendatangkan bahaya kepada ibu mengandung.

Contohnya, tea tree oil boleh menjadi racun sekiranya tertelan atau rosemary oil yang boleh meningkatkan tekanan darah atau memicu kontraksi. Sebaiknya dapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan sebarang minyak terapi.

4. Salicylic acid

IKLAN

Kandungan lain dalam produk perawatan yang juga berbahaya adalah salicylic acid biasanya ada pada produk membersihkan wajah. Sebaiknya saat hamil, cari pembersih wajah yang benar-benar mengandungi bahan selamat.

5. Hydroquinone

Hydroquinone biasanya bahan digunakan dalam produk mencerahkan kulit. Wanita yang mengalami kulit kusam ketika mengandung sebaik-baiknya elak menggunakan produk pemutihan kulit.

Ia boleh mendatangkan kemudaratan kepada janin. Ini termasuklah jika ingin melakukan facial atau memakai mask.

Kredit: drnurulmutmainah3

Ibu Hamil Makan Produk Pemutih Nak Baby Lahir Putih, Akhirnya Abnormal. Doktor Dedah Realitinya

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!