Kanak-kanak biasanya akan teruja apabila ibu ayah selalu membawa mereka berjalan-jalan. Lebih teruja bila si kecil dapat menaiki train bersama keluarga. Tentu sekali ianya akan menjadi memori yang sukar dilupakan.

Nak bawa anak berjalan tak perlukan kos yang tinggi pun sebenarnya, seperti perkongsian ibu ini dia membawa anak-anaknya menaiki train dengan harga tiket yang sangat berbaloi namun pengalaman ini tentu sekali paling mahal dan berharga. Ikuti perkongsian ini.


Pada yang bertanya, kome ringkaskan kat sini kisah perjalanan Mentakab – kuala Lipis – mentakab

Harga tiket naik train di mentakab:

Dewasa – RM4 sehala (RM8 return)
Kanak-kanak 4 tahun ke atas – RM2 sehala (RM4 return)
Bawah 4tahun: free tapi tak ADA seat la untuk diorang, better beli je tiket kalau yang pesen afiyy & dedek .. tak cukup umur tapi nak duduk kerusi sendiri, tak kebasss mami & umi meribanyaa🤣.

Lebih baik beli online musim Diesel Multiple Unit (DMU) tengah viral ni, tiket laku kerass kalau hujung minggu.. nak walk in kaunter pun boleh, tapi kalau takde tiket jangan seterehhh, koi da kabo awai dah. Mekasih abang ipor kita tolong belikan tiket belaka..

Ni link online https://online.ktmb.com.my/

Train:

IKLAN

Seat inshaAllah selesa, aircond sejuk tandas bersih. Buat masa ni cafe dia tak bukok lagi, barang baru. Port charger semua elok, tingkap je tak boleh buka. Bawak la bekal jajan-jajan wat kudap dalam perjalanan tuu..idok la nitik takk tak air liur nengok orang lain makan.

Perjalanan:

Dari mntakab 12.30tengahari sampai dalam 2pm lebih macam tu dekat Kuala Lipis..2 jam la perjalanannya.

Dekat lipis ada lebih kurang 2 jam masa untuk meronda,makan,solat, ootd apa semua. Then pukul 4 camtu tayorr begolek balik sampai mentakab lebih kurang pukul 6.

IKLAN

Kenapa Lipis? Bukan best pun

Lahhh ikut suka kome laaa nak konerrr kampung kawehhh itehhhh, bende akan jadi best kalau awak fikir dia best haaa gituuuu. Pergi tadi pun walau banyak kedai tutup(sebab Pahang public holiday hari hol), seronok jee kome anak beranak bejalan berpeluh walaupun Lipis tu kampung sendiri, harini jadi pelenconggg sangat. Kedai roti viral pun tutup awal laku keras.

Kalau tak nak Lipis, boleh turun:

  • K.krau
  • Jenderak
  • Jerantut
  • Mela
  • Kerambit

Haa ini stesen yang DMU ni akan behenti pick up & drop penumpang.. penghujung belah sana Lipis, kalau belah sini hujung perjalanannya Gemas.

IKLAN

Yang penting pengalaman anak-anak dapat naik keretapi ni mehei nilainya.

Jangan risau takut anak meragam dalam tren, ramai jee orang lain bawak anak2 kecik jugak..semua sama seronok,teruja, gembira riuh rendah..Pergilah cuba kalau berminat, pada kome seronok..berbaloi bila tengok anak happy.. dalam seronok-seronok jangan lupa doa moga kita sentiasa sihat & dilindungi dari bahaya penyakit

KTM Berhad terima kasih untuk kemudahan DMU ini.

Kredit: Sarah Zahuri

Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Ayuh, belajar cara didik anak untuk menyimpan sejak mereka kecil. Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/ajar-anak-simpan-duit/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!