Tidur cukup tetapi tetap rasa letih dan lesu sepanjang hari. Apa sebabnya hal ini terjadi pada kita, terutama pada mak ayah yang seharian bekerja.

Menurut perkongsian Dr Serena In, Ketua Jabatan dan Ahli Psikologi Klinikal di Fakulti Perubatan IMU University, hal ini boleh dikaitkan dengan Sindrom Kelesuan Kronik (CFS).

“Data mengenai CFS di Malaysia sangat sedikit, bukan kerana ia tidak wujud di sini tetapi kerana kesedaran yang rendah dalam kalangan masyarakat umum. Disebabkan itu, tidak ramai orang yang tahu bagaimana untuk mendapatkan rawatan. Ini menyebabkan ia kurang dilaporkan dan kurang difahami,” kata Dr Serena In berkongsi.

Jika anda atau seseorang yang anda kenali menderita kelesuan berpanjangan yang tidak dapat dijelaskan dan tidak bertambah baik dengan berehat, berikut apa yang anda perlu tahu.

Ibu Penat Melampau, Tidur Cukup Tapi Tetap Rasa Lesu Mungkin Petanda Sindrom Kelesuan Kronik!

Kemungkinan tanda-tanda CFS
Secara perubatan ia dikenali sebagai Ensefalomielitis Mialgik (ME) dan pakar tidak dapat mengenal pasti apakah punca CFS.

Ia kadangkala boleh berlaku selepas jangkitan virus seperti COVID-19, walaupun tidak dikaitkan dengan sebarang jangkitan tertentu.

Faktor-faktor lain yang berkaitan – walaupun tidak semestinya bersifat penyebab – termasuklah penyakit keradangan seperti arthritis, keadaan psikologi seperti kemurungan, dan perubahan hormon seperti menopaus.

Ibu Penat Melampau, Tidur Cukup Tapi Tetap Rasa Lesu Mungkin Petanda Sindrom Kelesuan Kronik!
.

 

IKLAN

Gejala ini boleh datang dan pergi dan sangat berbeza kepada setiap individu. Kebanyakan pesakit melaporkan gejala-gejala seperti berikut:

* Kelesuan yang tidak hilang selepas berehat atau tidur

* Kesukaran untuk memberi tumpuan

* Kelemahan otot

* Sensitif melampau kepada bau-bauan, bahan kimia, cahaya atau bunyi-bunyian

* Masalah penghadaman seperti sindrom usus merengsa

IKLAN

* Kesakitan sendi dan otot tanpa melakukan senaman, bengkak atau kemerahan

CFS hanya boleh didiagnosis berdasarkan gabungan simptom, di samping satu siri ujian untuk menolak kemungkinan punca lain.

Malah menurut kata Dr Serena lagi, belajar untuk memahami diri sendiri dan periksa keperluan tubuh dengan rehat secukupnya terlebih dahulu.

Ibu Penat Melampau, Tidur Cukup Tapi Tetap Rasa Lesu Mungkin Petanda Sindrom Kelesuan Kronik!

 

“Atasi keperluan asas terlebih dahulu. Dapatkan rehat yang cukup dan makan makanan seimbang. Jika asasnya betul, anda pasti jadi lebih baik dalam beberapa minggu.

IKLAN

“Tetapi, jika anda masih tidak berasa lega selepas mencubanya, anda mungkin memerlukan nasihat perubatan,” tambahnya lagi.

Tiada rawatan atau penawar khusus bagi CFS. Namun cara menguruskan rasa letih dan lesu ini boleh memainkan peranan penting untuk melegakan gejala, di samping menyesuaikan gaya hidup.

Selain itu, Dr Serena menyarankan pesakit berjumpa ahli psikologi klinikal atau kaunselor untuk mendapatkan sokongan dalam memproses perubahan besar dalam hidup mereka.

Jadi mulakan hari yang sihat, bantu diri untuk kembali cergas seperti selalu!

Menarik: Mona Allen Selamat Bersalin Anak Kedua Timang Bayi Lelaki/

Dato Siti Nurhaliza Tak Fokus Hamil Lagi, Mahu Jaga Kesihatan, “Dulu Ada Masalah Uri Melekat”

“Baby Alhamdulillah Sihat” Leeyana Rahman Lega Nak Masuk Trimester Kedua, Idam Dapat Anak Lelaki/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI