Beberapa kajian mengatakan bahawa urutan di tapak kaki sebelum tidur mampu menjadikan badan lebih santai dan mengurangkan risiko kekejangan pada otot-otot.

Diambil petikan dari laman stylecraze.com, terdapat banyak manfaat melakukan urutan pada tapak kaki setiap malam sebelum tidur dan manfaat yang boleh dikongsikan antaranya:

Urutan Kaki Sebelum Tidur. Sesuai Untuk Ibu Yang Tak Berhenti Buat Kerja Rumah

1. Melancarkan Aliran Darah

Urutan di tapak kaki secata teratur dan konsisten mampu melancarkan aliran darah secara optimum. Selain itu, aliran darah yang baik dan lancar membantu untuk mendapatkan kulit yang lebih sihat dan mengurangkan pengumpulan kolestrol dan lemak dalam darah. Kepada pesa kit diabetis, urutan pada kaki sekurang-kurangnya 20 minit sebelum tidur membantu dalam proses penyembuhan.

2. Mengatasi Masalah Migrain

Anda punyai masalah migrain atau sakit kepala? Kajian mendapati bahawa dengan melakukan urutan serta menekan bahagia tertentu pada tapak kaki mampu memulihkan beberapa penyakit termasuk migrain.

IKLAN

3. Menurunkan Tekanan Darah

Satu lagi manfaat luar biasa dengan mengurut tapak kaki sebelum tidur adalah menurunkan tekanan darah. Bukan sahaja menurunkan tekanan darah malah urutan yang lembut di kaki akan membantu menyegarkan tubuh menjadikan diri lebih tenang dan santai.

Terdapat kajian di mana ia menyatakan bahawa mengurut tapak kaki selama 10 minit sebelum tidur membantu tubuh merembeskan hormon yang mencetuskan perasaan cemas serta membantu mengatasi masalah lain termasuklah tekanan darah tinggi.

4. Menurunkan Risiko Menopause

Mengurut tapak kaki sangat baik untuk kaum wanita. Menurut kajian, aktiviti mengurut tapak kaki mampu melambatkan risi ko menopause. Ia sangat baik untuk mengatasi masalah sembab atau bengkak kaki semasa mengandung. Oleh itu, kaum bapa yang macho dan gentleman, urut dan sila man jakan isteri anda.

IKLAN

Teknik Urutan
1. Sapu minyak seluruh kaki.

2. Guna tapak tangan bergiliran tarik ke bawah ke atas perlahan- lahan 6 kali – Teknik Alternate Palm.3. Guna penumbuk tarik ke atas 6 kali – Teknik Knuckle.
4. Buat putaran ke atas 6 kali – Teknik Thumb Circle.5. Guna ibu jari urut di tengah tapak kaki dengan laluan ke atas 6 kali – Teknik Thumb Gliding.

6. Urut bahagian tepi tapak kaki 6 kali – Teknik Thumb Gliding.
7. Urut bawah ibu jari kaki – Teknik Thumb Gliding.8. Tekan setiap jari jari – Teknik Static Pressure.

9. Ulang dari langkah 1- 8 pada sebelah kaki lagi.

IKLAN

10. Lap tapak kaki atau terus pakai stoking.

Selamat mencuba semua, kalau dah mahir boleh urut untuk pasangan pulak ya!

Kredit: Sarifa Redzuan via Tazkirah Ustaz Ebit Lew

Tak sabar tunggu baby lahir, nak persiapkan mental dan fizikal sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang ilmu persediaan urus bayi selepas lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma: Misi Mama Sambut Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/pama-e-workshop-misi-mama-cantik-sihat/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!)