Selepas isteri bersalin, ada beberapa perkara yang suami perlu ambil tahu. Proses bersalin mengambil masa yang panjang dan menyakitkan. Ia meninggalkan pelbagai kesan fizikal dan emosional kepada mereka.

Jadi, sebagai suami anda perlu beri sokongan kepada isteri untuk menghadapi perubahan tersebut. Kalau tak tahu, perlu ambil tahu dan belajar perkara-perkara yang memberi kesan mendalam kepada isteri. Bantulah untuk meringankan bebanan isteri.

Suami, Ambil Tahu Perkara Penting Ini Selepas Isteri Bersalin

Dr Taufiq Razif berkongsi ilmu dan pengalamannya untuk dijadikan panduan kepada semua suami yang menunggu hari isteri hendak bersalin. Semoga bermanfaat.

Suami, Ambil Tahu Perkara Penting Ini Selepas Isteri Bersalin, Jangan Pandang Mudah
Kredit foto: Freepik

LIMA perkara suami perlu tahu tentang isteri yang lepas bersalin (post partum)

1. Buang air besar dan kecil kali pertama lepas bersalin itu akan sangat sakit pada ibu-ibu selepas bersalin lebih-lebih lagi dalam keadaan perineum yang jadi sangat sensitif.

2. Walaupun bayi sudah keluar tapi jangan ingat perut terus kempis macam sebelum mengandung ye. Rahim ambil masa dalam 6 minggu untuk kembali ke bentuk asal.

IKLAN

3. Rambut banyak gugur semasa menyikat dan mandi tapi jangan gelabah. Ini kesan  daripada hormon estrogen yang mendadak turun. Biasanya rambut gugur akan berhenti dalam 6-12 bulan.

4. Memang boleh berpantang tapi jangan sampai melampau-lampau sangat. Sampai ada yang tak bagi si ibu minum air putih. Ibu perlu menyusukan bayi.  Bila tidak cukup air, bimbang tubuh akan jadi selain risiko berlakunya pembekuan darah dalam saluran darah di paru-paru (pulmonary embolism) akibat daripada kurang minum air tu sendiri (dehydration).

Tanda-tanda Pulmonary Embolism adalah:

– Denyut nadi jadi lebih laju daripada biasa

IKLAN

– Batuk darah

– suhu badan naik

– sesak nafas

Jangan Pandang Mudah

5. Selepas bersalin, hormon isteri boleh jadi kacau bilau. Jadi jangan pelik kalau tiba-tiba emosi isteri jadi tak stabil. Boleh jadi tiba-tiba sedih, hati pun rasa redup je dan tiba-tiba nak menangis. Itu mungkin simptom baby blues.

IKLAN
Suami, Ambil Tahu Perkara Penting Ini Selepas Isteri Bersalin, Jangan Pandang Mudah
Kredit foto: Freepik

Bahayakah ke pulmonary embolism ini? Ya sangat bahaya. Boleh sebabkan kematian mengejut!

Perkara ini biasa terjadi dalam seminggu atau dua minggu selepas bersalin. Cuma kalau selepas itu simptom itu masih tidak hilang juga, memang perlu berjumpa doktor. Bimbang isteri mengalami Post Partum Depression.

Masa ni la si isteri paling perlukan sokongan suaminya sendiri. Bayangkan betapa banyak luka yang si isteri dah tanggung selama nak lahirkan zuriat si suami kan. Bukan cuma luka kesan koyakan Episiotomy je tapi luka emosi tu sendiri yang lebih dasyat sebab tu la si isteri sangat perlukan tidur, makan dan minum yang cukup dan sokongan emosi yang berterusan daripada suaminya sendiri.

Nota: Sebarkan pada suami isteri yang belum tahu tentang perkara ini untuk dijadikan panduan.

Sumber: Taufiq Razif

Kredit foto: Freepik