“Uwaaa….uwaa…” “Adik kejap ye, mama nak pergi toilet. Adik duk dalam playpan ni jap ye. Ni ada teddy bear..alo lo lo..” “Uwaa..uwaa..” Baby masih tetap menangis bila nampak mamanya meninggalkan dia sendirian. Mama dah tak tahan dah, terpaksa juga ke ’emergency room’ dan selesaikan urusan dengan pantas.

Ha, ramai ibu yang mandi tak basah, tidur tak lena, makan tak kenyang sebab anak-anak usia 6 bulan ke atas ni tak boleh berenggang. Dulu sebelum 6 bulan, baik jer. Tidur jer.⠀

Sekarang bila tak nampak mama dia jer, terus melalak. Nak buat ‘business’ dalam bilik air pun tak senang.

Ada yang mengalami keadaan seperti ini? Ini perkongsian Ibu Rose yang banyak berkongsi ilmu keibubapaan dan ksih sayang. Anda semua kena tahu anak tu bukan dah berakhlak buruk tapi anak tu sedang melalui “Fasa Pertunasan” .⠀

Opps tak de dalam kamus ya. Ini Ibu jer yang beri nama. Supaya senang nak faham.⠀

IKLAN

Fasa ni anak-anak kecil perlukan rasa SELAMAT. Bila dia tak nampak orang yang paling banyak jaga dia, dia akan menangis.⠀

So, think positive ye. If anak anda macam ni dan usianya 6 bawah 1.5 tahun, baguslah tu. Dia normallah tu.⠀

Yes absolutely NORMAL. Kalau dia tak nangis normal ke? Normallah jugak sebab mungkin awal-awal lagi anda pandai bagi dia rasa selamat.⠀

Sayang, kalau sayang sabar dan plan your day supaya anak anda nampak anda selalu, InsyaAllah fasa ni sekejap jer…⠀

Ramai sangat yang menangis kat Ibu sebab tersalah didik anak dan tak tahu nak patah balik. Anak dah jadi degil dan melawan dan remaja yang menjauhkan diri dari mak ayah.⠀

Bila mama datang dekat sikit pada anak, terus si anak angkat kaki dan masuk bilik, tutup pintu kuat-kuat ! Allahu…sedihnya hati.

Parenting ni perlu ilmu, skill dan sikap yang betul. Ia tidak datang naturally. Memanglah kita ada potensi menjadi ibu bapa terbaik utk anak-anak kita…tapi ingat ianya hanya POTENSI! Setiap potensi memerlukan Sikap, Skil dan Ilmu untuk dijadikan DIRI HEBAT kita.⠀

So, bersabarlah wahai mommies. Tangisan anak, melalaknya dia menandakan dia sangatt menyayangimu. Berbahagialah dan lalui fasa ‘pertunasan ini dengan sabar dan syukur’. Sayang dapat sesuatu pagi ni?.

Sumber: Ibu Rose dan Yasmin Sari (Apprentice Ibu Rose)