Mendirikan rumahtangga satu keputusan paling besar yang perlu dilakukan seumur hidup. Ini kerana ia merangkumi cara hidup dan masa depan buat selamanya.

Perkahwinan bukanlah sesuatu perkara yang remeh-temeh. Ia melibatkan dua insan yang bersetuju untuk sentiasa bersama tidak kira susah atau senang. Termasuklah saling membantu satu sama lain ketika menjaga amanah Allah, iaitu anak.

Namun, ada juga perkara yang sering menjadi perbincangan ramai iaitu suami lepas tangan urus rumah tangga dan anak-anak atas alasan keluar cari rezeki sehingga pasangan rasa stres dan terbeban.

Akibat daripada keadaan ini, ia penyebab utama kenapa isteri-isteri di luar sana cepat letih dan akan mudah melenting kepada anak-anak. Mereka penat dan tidak cukup tangan untuk melakukan kesemua benda seorang diri.

Berikut perkongsian dari Mohd Fhais yang suka menulis ilmu keibubapaan dan kekeluargaan.

Jangan biarkan pasangan kita rasa 5 perasaan ini walaupun dengan alasan mencari rezeki

1 – Rasa Tak Selamat
Setiap hari risau, takut dan stress. Ini tak baik untuk kesihatan. Wanita ni emosinya kuat, nak beri dia rasa selamat, lindungi dulu emosi dia. Jauhkan dia dari rasa sedih, marah, kecil hati dan penat.

2 – Rasa Tak Di Hargai
Ucapan terima kasih setiap hari sangat mudah di ucap tapi tak ramai yang buat kerana rasa ia tak penting. Terima kasih jaga rumah, terima kasih jaga anak, terima kasih jaga makan minum kita. Ucap je, dan anda akan rasa perubahan ketara pada isteri.

3 – Rasa Tak Di Fahami
Bila isteri ajak berborak tu tanda dia nak meluah. Diam, fokus dan dengar baik baik kerana dalam setiap patah yang keluar dari mulut isteri itu ada maksud tersirat. Fahami isteri, fahami rumahtangga.

4 – Rasa Sunyi
Seorang diri jaga anak, seorang diri buat kerja rumah, pergi ke kedai pun seorang diri. Lama-lama rasa sunyi ni boleh jadi racun dalam diri tau.

5 – Rasa Menyesal
Akhir sekali rasa menyesal! Parah dan membawa padah jika isteri rasa begini. Elakkan la selagi masih ada harapan.

Wallahu A’lam,

Sumber: Mohd Fhais
Susah sama-sama, gembira pun sama-sama. Baru adil.