Sejak tahun lalu hingga sekarang, isteri yang bersalin musim pandemik Covid-19 perlu berjuang sendiri dalam labour room. Tetapi jika bersalin di hospital swasta, suami ada peluang untuk temankan selepas ujian swab dilakukan.

Bagi pelakon Nazrief Nazri, pengalaman dapat menemani isteri dan menyambut kelahiran cahaya mata sulung pada 1.12 pagi (19 Julai) di sebuah pusat perubatan di Putrajaya benar-benar pengalaman baru baginya.

Menurut Nazrief atau nama sebenarnya Mohamad Nazrief Mohamad Nazri, 30, kehadiran bayi lelaki ketika orang sibuk membuat persiapan Hari Raya Aidiladha lalu adalah hadiah sangat bermakna buatnya dan isteri, Aizatul Aqma Hamdan.

Urusan bersalin berjalan lancar dan ketika berada di labour room pun tak lama, kurang empat jam.

Syukur juga dapat temankan isteri bersalin sebab dah dapat suntikan vaksin dan melakukan ujian swab. Saat melihat isteri dah mula ada sikit-sikit kontraksi, gementar tu ada, tapi tak sangat cuma lebih kepada teruja nak jumpa bayi.

IKLAN

Bukan itu saja, Nazrief turut berkongsi perjalanan kelahiran bayi lelakinya di Youtube Nazrief & Qema. Babaknya membuat kejutan dengan menghias bilik telah membuatkan isterinya sangat terharu dan menitiskan air mata.

Nampak Nazrief benar-benar hargai pengorbanan isteri yang akan berjuang untuk bersalin dan tak putus-putus berikan semangat saat isteri sedang menahan sakit. Malah ketika hampir dah nak bersalin, Nazrief sentiasa bersama dan bantu menenangkan buah hatinya itu.

Boleh dilihat ketika proses kelahiran juga, mudah sangat. Nazrief akui isterinya memang banyak buat rujukan dan membaca buku, jadi dia tahu cara betul untuk push baby.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NAZRIEF NAZRI (@nazrief_nazri)

Apa yang membuatkannya terharu, Nazrief dapat memotong sendiri tali pusat anaknya sambil berselawat.

IKLAN

Tidak hanya setakat itu saja, selepas kelahiran bayinya, Nazrief juga turut membuat kejutan dengan memberi sejambak bunga buat isteri tercinta. Sweet sangat Nazrief!

Nazrief dan Aizatul mendirikan rumah tangga pada 15 November 2019.

Kredit: Youtube Nazrief & Qema; Metro

Mama jom rileks jap, klik link ni!

IKLAN

Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini.

Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.

Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

PA&MA GALA MOMS yang diinspirasikan bersama CETAPHIL, sebuah program Anugerah Digital yang memberi penghargaan kepada 20 mama millennial yang bukan hanya mempunyai pengaruh yang kuat di media sosial malah memberi inspirasi buat ibu-ibu millennial di luar sana.