Bukan ibu sahaja yang kena bersedia dengan ilmu untuk bergelar ‘mama’, papa juga perlu siapkan diri dengan ilmu sebelum lahirnya anak pertama. Alasan utamanya kerana papa adalah idola anak-anak.

Jadi pada suami yang bakal bergelar papa kena siapkan diri. Menurut Dr Taufiq Razif, ilmu keibubapaan sebenarnya teramatlah penting dalam sesebuah rumah tangga. Beliau turut menyenaraikan 7 kesan buruk yang patut suami tahu dan sebaiknya elakkan.

Jadilah Suami Isteri Yang Baik, Barulah Kita Boleh Jadi Ibu Bapa Yang Baik. Ibu Ayah Idola Anak-Anak

Kesan Buruk Bila Suami Tak Belajar Ilmu Keibubapaan

1. Suami akan kurang EMPATI dalam rumahtangga

– Dengan empati ni la suami boleh rasakan kesusahan membesarkan anak dan keperitan membuat kerja rumah yang tak pernah surut

– Empati ni juga sangat penting bila berhadapan dengan anak anak. Kadang kadang kita duk tengking anak yang mengamuk padahal mungkin anak kita sebenarnya mintak perhatian atau kurang dibelai

– Anak anak tak pandai nak luah apa yang mereka rasa jadi kita sebagai mak ayah la yang perlu ada sifat empati yang kuat supaya kita boleh rasa apa yang anak kita rasakan

2. Suami cenderung gunakan kekerasan & tengkingan

– Cara tercepat nak diamkan anak yang meragam adalah dengan menengking dan membentak anak kita sekuat kuatnya

IKLAN

– Sesiapa yang tak belajar ilmu keibubapaan/parenting akan cenderung gunakan pendekatan tengking tersebut sebab benda ‘instant solution’ pada masalah anak yang suka meragam

– Padahal kesan jangka masa panjang adalah sangat dasyat. Emosi anak akan terganggu, otak dan psikologi anak juga akan terkesan!

3. Suami panas baran

– Tanpa ilmu keibubapaan yang betul, suami akan cenderung melepaskan emosi di tempat kerja kepada anak anaknya sendiri

– Ramai beranggapan yang anak anak kecil ni mampu serap tekanan dan kegeraman daripada mak ayahnya sendiri padahal anak kecil ni lah makhluk yang paling ‘fragile’ dan lemah ketahanan mindanya!

Jadilah Suami Isteri Yang Baik, Barulah Kita Boleh Jadi Ibu Bapa Yang Baik. Ibu Ayah Idola Anak-Anak

4. Suami terlupa nak jadi Icon

IKLAN

– Tugas suami bukan sahaja sebagai leader ataupun ketua dalam rumahtangga

– tugas suami juga adalah untuk menjadi icon ataupun idola terbaik untuk anak anaknya

– Suami yang tahu tentang ilmu ni akan sensitif dengan gerak geri dan perkataan mereka pada isteri mereka di rumah kerana mereka tahu anak anaknya sedang memerhati. Ingat, anak anak kita adalah CCTV terhebat di dunia!

5. Suami lupa jaga bonding dengan anak

– Suami yang terlalu sibuk bekerja memang akan cenderung lupa untuk fokus pada anak anak

– Tanpa ilmu keibubapaan yang betul, para suami takkan sedar tentang benda ni sehingga lah anak anak mereka menjadi pemberontak dan dah jauh terpengaruh dengan kawan kawannya

IKLAN

– Kenapa? Sebab bonding kawan kawan anak kita tu lebih kuat daripada bonding mak ayahnya sendiri dah! Masa tu nak menyesal pun dah tak berguna!

6. Suami cenderung salahkan si ibu

– Memang ibu adalah madrasah pertama si anak. Tu memang tak boleh nafi

– Cuma kita kena tahu dalam satu madrasah, kena ada imam dan warden untuk membantu. Siapa lagi imam dan warden madrasah rumahtangga kalau bukan si suami?

7. Suami terlalu manjakan anak

– Tanpa ilmu keibubapaan yang betul, kita sendiri pun akan cenderung memberikan semua yang anak kita minta

– Itulah sebenarnya bermulanya kerosakan pada anak kita. Anak yang diberikan semua yang mereka minta akan cenderung untuk tantrum, naik kepala dan tak boleh terima penolakan ( rejection control )

Sumber: Dr. Taufiq Razif

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI