Bukan mudah untuk menjaga dan mendidik anak yang ramai. Ilmu keibubapaan haruslah kuat. Malah kesabaran harus juga tinggi bagi membolehkan anak-anak terjaga dengan baik malah diberikan perhatian sama adil.

Pengacara Tanya Doktor, Dr Say Shazril berdepan kebimbangan apabila bakal menyambut anak keduanya tidak lama lagi. Berkongsi kisahnya yang pancit ketika bermain bersama anak sulungnya, Ace membuatkan kebimbangannya semakin ketara untuk memperuntukkan waktu bersama kedua-dua anaknya kelak.

Kata Dr Say, pengalaman yang dilaluinya membuatkan dia begitu mengagumi ibu bapa yang mempunyai anak ramai.

“Respect to parents beranak ramai. Semalam saya pi mall, pastu saya nampak ada family anaknya 4, ada tu anaknya 6. Terus dalam kepala saya fikir “macam mana diorang manage anak ramai macam ni doe?”.

“Pastu saya balik rumah, saya disambut Ace yang terus tarik tangan saya sambil dia cakap “outshide, outshide” yakni ajak main kat luar.

“Main 30 minit, saya pancit dah. Sekejap Ace mintak dukung, sekejap Ace berlari kencang, sekejap Ace buat aksi-aksi bahaya. Baru anak sorang saya dah ketibas, pecekang (peluh celah kangkang) inikan kalau anak lebih dari sorang,” kongsinya.

IKLAN

Malah kata Dr Say lagi, dia begitu mengagumi kaum ibu termasuk isterinya yang selama ini memperuntukkan sebahagian waktu bersama anak kecil.

“Bini habis kerja saya bagitau bini, “pancit gila hun jaga Ace arini”. Dia tanya “berapa lama u main ngan Ace?”. Saya cerita “30 minit, tapi rasa macam 3 jam!”.

“Berdekah-dekah bini gelak, sambungnya “tu baru main dengan dia ubby, i bagi dia makan, i tidurkan dia, i main dengan dia, at the same time i mengandung anak kedua ni dah rasa macam mana?”. Terduduk saya dibuat dekahan & sindiran bini, tapi ada betulnya sebab terus terang saya cerita boleh kira berapa suap je saya pernah bagi Ace makan dalam hidupnya. Tidurkan Ace ada la dalam sekali.

IKLAN

“Bukan saya takmau tolong bini bagi anak makan, bagi anak tidur, tapi taktau kenapa saya restless sikit jaga anak lama-lama ni. Kalau hantar sekolah, amik sekolah, bawak jalan-jalan dalam kereta tu saya no hal tapi tang berkejar-kejar untuk bagi dia makan, tang layan dia golek sana golek sini tunggu dia tidur tu saya berat sikit ahaha,” kata Dr Say berkongsi kisahnya.

Disamping itu, doktor yang ramah tamah ini juga turut meminta pengikutnya di Instagram berkongsi pengalaman mereka dan tip mendidik anak ramai.

IKLAN

“Adakah ini normal nature seorang lelaki atau saya ja yang manja? Second child coming soon. Bini dah dok “tak sabar nak tunggu kehadiran anak kedua” saya dalam hati “chill dulu, daku belum bersedia”.

“Share sikit tips wahai parents out there. Adakah saya akan bersedia bila tiba masanya atau ade “crash course on parenting for more than one child” atau ada buku “Parenting For More Than One Child For Dummies” ke?” kongsinya.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr Shazril Shaharuddin (@say_shazril)

Terdahulu, Dr Say dan isterinya bakal menyambut bayi keduanya sekitar bulan Ogos nanti.

Menarik: Cepat Penat Makin Kerap Stress, Bimbang Kandungan Terjejas, Dr Say Minta Isteri Berhenti Kerja

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)