Pap smear memang menjadi prosedur tahunan yang perlu dilalui wanita yang sudah . Ia adalah ujian saringan bagi mengesan kanser serviks. Jika tidak dirawat, ia boleh membawa kepada kanser serviks (pangkal rahim).

Sakit sedikit selama beberapa minit, itu tidak sepatunya menjadi alasan bagi kaum wanita untuk tidak melakukan ujian ini. Apa yang dikongsikan oleh penyanyi Nourul Depp ini boleh wajar dicontohi.

Nourul dalam posting Instagram berkongsi tentang ujian pap smear yang dilaluinya. Sampel ujian tersebut mendapati terdapat abnormal cell dan ibu kepada empat cahaya mata ini dinasihatkan untuk menjalani pembedahan minor untuk membuang sel tersebut.

Walaupun dia mellow…. hahahaha .

Pi buat pap smear all ladies. Tadi jumpa staff hospital pun, depa kata tak permah buat pap smear. Jangan buat gila na. .

Kena nasib tak baik, tak tau kata ada abnormal cell, simpan lama lama jadi cervical cancer atau uterus sat lagi. Jaga jaga.

Kami nasib baik gynae kami selalu pesan buat pal smear every year. Nasib baik lah dia tu the best. Memang dia suruh buang kalau ada abnormal cell.

Setengah perempuan, depa takut. Depa risau sakit.

Lojiknya : nak sakit dua minit ka, nak sakit berbulan bulan dan bertahun tahun??? .

Sayangi nyawa. Kita ni tunggak keluarga kita dan anak anak. Kalau kita takdak sapa nak jaga anak2? Nak ka tengok husband kawin orang lain lepas kita mati?

View this post on Instagram

Walaupun dia mellow…. hahahaha . Pi buat pap smear all ldies. Tadi jumpa staff hospital pun, depa kata tak permah buat pp smear. Jangan buat gila na. . Kena nasib tak baik, tak tau kata ada abnormal cell, simpan lama lama jadi cervical cancer atau uterus sat lagi. Jaga jaga . Kami nasib baik gynae kami selalu pesan buat pal smear every year. Nasib baik lah dia tu the best. Memang dia suruh buang kalau ada abnormal cell . Setengah perempuan, depa takut. Depa risau sakit. . Lojiknya : nak sakit dua minit ka, nak sakit berbulan bulan dan bertahun tahun??? . Sayangi nyawa. Kita ni tunggak keluarga kita dan anak anak. Kalau kita takdak sapa nak jaga anak2? Nak ka tengok husband kawin orang lain lepas kita mati?

A post shared by N O U R U L (@nouruldepp) on

Posting Nourul ini disokong para peminat yang rata-rata turut mengakui pentingnya ujian pap smear ini dilakukan setiap tahun.

“Pap smear xsakit pon..tapi ramai yg takut.. bmbg sakit..terutama org melayu..depa dok ingat sakit..try buat dulu.klu de penyakit tahu awl lbh baik..sgt dgn post2 akk..byk bg aspirasi ttg kesihatan..ttg jlnraya..”- @nurulmurni5010

“saya nasib baik tiap thn buat. Thn lps buat result mengatakan ada jangkitan lepastu bg ubat masuk…appointment bulan 4 lepas tggu result. Dorg pun tak call2 maknanya elok la tu. Klu drg call maknanya something wrong la dengan result kita tu…penting pap smear ni.” – @mj_ega

“betul tu. Awal. Senang nak cegah.” -@miezlucky81

“well done @nouruldepp. Masih ramai wanita di luar sana takut nak buat pap smear! It’s a 1 second procedure Ok done. Thats it & the result is our long super life saver.” – @vagorjess

Sumber: nouruldepp

Tinggalkan Komen