Siapa yang tidak sayangkan anak. Semua ibu bapa pasti inginkan yang terbaik untuk terus melindungi anak-anak mereka. Pun begitu serangan Covid-19 di seluruh dunia yang masih mengganas, lebih-lebih lagi dengan kemunculan varian baharu, Omicron bukan masanya untuk kita terus menunggu dan lihat.

Saranan kerajaan yang melaksanakan Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Kanak-Kanak (PICKids) untuk kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun perlu disambut dengan baik oleh semua ibu bapa. Jangan bertangguh untuk membawa anak mendapatkan suntikan. Itu yang sebaiknya.

Jangan Bertangguh Bawa Anak Suntik Vaksin, 270 Ribu Kanak-Kanak Bawah Umur 12 Tahun Dijangkiti Covid-19!

Malah perkongsian Pengarah JKNK, Datuk Dr Zaini Hussin seperti yang dikongsikan oleh Sinar Harian, tidak menolak kemungkinan ramai kalangan ibu bapa yang masih tidak berbuat demikian kerana mengambil pendekatan tunggu dan lihat.

Malah menurut perkongsian Timbalan Pengarah Klinikal dan Pakar Perunding Perubatan Respiratori Hospital Universiti Teknologi Mara, Profesor Madya Dr Ahmad Izuanuddin Ismail, kebimbangan tentang aspek keselamatan anak tidak sepatutnya timbul kerana banyak negara telah melaksanakan program vaksinasi ke atas kanak-kanak.

Jangan Bertangguh Bawa Anak Suntik Vaksin, 270 Ribu Kanak-Kanak Bawah Umur 12 Tahun Dijangkiti Covid-19!

Antaranya Amerika Syarikat, Eropah dan jiran kita, Singapura yang setakat ini menunjukkan kejayaan.

IKLAN

Keengganan ibu bapa yang masih tidak membenarkan anak mendapat suntikan vaksin wajar difikirkan sedalam-dalamnya kerana pada Selasa lalu, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mendedahkan seramai 270,000 kanak-kanak di bawah umur 12 tahun dijangkiti Covid-19 antara Julai dan Disember tahun lalu.

Dalam tempoh itu, seramai 63 kanak-kanak di bawah umur 12 tahun telah meninggal dunia akibat Covid-19.
Angka direkodkan itu seharusnya tidak boleh dipandang enteng oleh kita semua.

Terdahulu pada 3 Februari lalu, program menyasarkan 3.6 juta kanak-kanak bertujuan untuk memastikan risiko jangkitan di sekolah dapat dibendung, sekali gus mengelak kluster dalam kalangan murid.

Jangan Bertangguh Bawa Anak Suntik Vaksin, 270 Ribu Kanak-Kanak Bawah Umur 12 Tahun Dijangkiti Covid-19!

IKLAN

Setakat Selasa, seramai 246,869 atau tujuh peratus populasi kanak-kanak telah menerima dos pertama vaksin Covid-19.

Syabas kepada ibu bapa yang bersetuju agar anak mereka diberi suntikan vaksin!

Menarik: Lepas Asyik Batuk Selesema, Akhirnya Terjawab, Anak Elfira Loy Alami Jangkitan Paru-Paru

IKLAN

Jangan Bertangguh Bawa Anak Suntik Vaksin, 270 Ribu Kanak-Kanak Bawah Umur 12 Tahun Dijangkiti Covid-19!

Buat mama papa yang mahu anak lancar bahasa Inggeris, jom sertai e-workshop Panduan Ajar Anak Pandai English, Mudah Sangat!

Bersama barisan panel berkredibiliti seperti Dr Azu, Dr Fie serta penampilan istimewa Dato Dr Sheikh Muzaphar. E-workshop ini PERCUMA dan anda berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah berupa baucer barangan bernilai hampir RM1000!

Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/panduan-ajar-anak-pandai-english/

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Sumber: Sinar Harian

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI