Setelah hampir tiga bulan terpaksa menutup operasi, pengumuman dari YAB Tan Sri Dato; Haji Muhyidin Haji Mohd Yassin semalam yang membenarkan pembukaan Taska pastinya memberi sedikit kelegaan buat semua pengusaha taska.

Bukan hanya geran untuk pengendalikan Taska bahkan insentif cukai pendapatan individu untuk yuran yang dibayar kepada taman asuhan dan taman didikan kanak-kanak akan juga turut diberi sehingga RM3,000 kepada ibu bapa pasti menggalakkan lagi ibu bapa untuk menghantar anak-anak mereka.

Bukan mudah untuk kembali membuka semula Taska ditambah dengan SOP yang ketat, namun dengan geran yang diberikan kerajaan, setidak-tidaknya dapat meyakinkan ibu bapa untuk kembali menghantar anak mereka disamping merasa lebih selesa dan tenang untuk kembali bekerja.

“Syukur & Gembira Geran Pembukaan Semula Taska”, Pengusaha Tadika Mohon Tadika Turut Di Buka!

Berkongsi kegembiraan yang dikongsikan oleh Perdana Menteri semalam, Pengasas Rangkaian Tadika Dzul Iman, Pn Badariah Ismail turut sama berkongsi rasa gembiranya namun masih menanti pengumuman untuk pembukaan semula Tadika.

“Syukur dan gembira dengan berita ini. Pastinya geran pembukaan ini sangat membantu sahabat-sahabat pengusaha taska yang sedang menghadapi saat sukar sejak PKP bermula.

Namun rasa terkilan dan kecewa bila TADIKA tidak turut disebut sebagai penerima geran. Mungkinkah ada kekeliruan maklumat? Hakikatnya pengusaha Tadika juga mengalami kesusahan yang sama. Dan turut memberi khidmat didikan dan jagaan yang tidak jauh berbeza dengan Taska.

Sangat berharap pihak kerajaan akan menyemak semula kelayakan untuk geran ini, dan memasukkan pengusaha TADIKA sebagai penerimanya, di samping pengusaha Taska,” luahnya berkongsi.

“Syukur & Gembira Geran Pembukaan Semula Taska”, Pengusaha Tadika Mohon Tadika Turut Di Buka!

Lalui SOP Yang Ketat
Bercerita mengenai SOP yang ketat yang perlu dipatuhi oleh semua penguasaha Taska dan Tadika kelak, Puan Badariah mengakui ianya adalah kewajipan yang perlu dilakukan dengan sebaiknya demi memastikan keselamatan anak-anak dan guru diutamakan.

IKLAN

“SOP ini adalah keperluan. Memang SOP ini menyebabkan kerja pengusaha dan guru bertambah secara berganda. Namun kita komited untuk mematuhi semua SOP ini kerana memahami bahawa ia penting untuk kesihatan semua pihak, terutama anak-anak kesayangan kita semua.

Kebimbangan untuk kembali buka Taska?

Tidak perlu bimbang jika dibuka dengan mematuhi SOP. Pihak taska dan tadika mengambil inisiatif melatih guru dan pengasuh agar dapat melaksanakan SOP seperti yang digariskan. Kita juga prihatin dengan keperluan penjarakan sosial. Ia mungkin mengurangkan kapasiti sesebuah tadika atau taska untuk menerima semua anak serentak.

Keperluan pada jadual anjal dan kefahaman serta kerjasama ibubapa amat diperlukan. Ibubapa yg masih boleh menjaga dan mendidik anak di rumah, boleh memilih untuk belum menghantar. Ini dapat memberi ruang untuk ibu ayah yang tiada sistem sokongan yang lain untuk diberi keutamaan di awal pembukaan ini.

“Syukur & Gembira Geran Pembukaan Semula Taska”, Pengusaha Tadika Mohon Tadika Turut Di Buka!

Apa plan tindakan, SOP yang telah dijalankan hingga kini?

IKLAN

Kita telah menyediakan SOP khusus berdasarkan panduan SOP yang dikeluarkan oleh pihak kementerian yang berkaitan. Menjadi tanggungjawab pengusaha untuk memastikan guru difahamkan kepentingan SOP ini dan diberi latihan perlaksanaan yang wajar.

Selain itu, keperluan emosi anak-anak mestilah diberi perhatian ketika SOP dilaksanakan. SOP perlu dipatuhi dalam suasana mesra dan kasih sayang. Anak diasuh untuk patuh, bukan dipaksa patuh.

“Syukur & Gembira Geran Pembukaan Semula Taska”, Pengusaha Tadika Mohon Tadika Turut Di Buka!
Gambar hiasan.

Adakah insentif cukai pendapatan satu tindakan bijak?

Inisiatif ini sangat bagus dan banyak membantu. Sungguh gembira bila Perdana Menteri menyebut bahawa ibubapa yang menghantar anak ke Tadika turut menerima insentif ini. Sedikit keliru bila ia diurus di bawah KPWKM yang memantau Taska. Tadika pula di bawah KPM. Moga penyelarasan yang efektif dapat dilakukan antara dua kementerian ini agar insentif ini benar-benar dapt dinikmati oleh ibubapa Taska dan Tadika.

Saya cadangkan semoga Taska dan Tadika dapat diletakkan di bawah kementerian yang sama. Kedua-dua institusi ini memberi khidmat didikan dan jagaan pada kumpulan kanak-kanak yang sama, yang terangkum dalam Pendidikan Awal Kanak-kanak.

IKLAN

Dengan meletakkan Taska dan Tadika di bawah satu kementerian, keberkesanan pengurusan dan peningkatan kualiti perkhidmatan akan lebih mudah dilaksanakan.

Begitu kongsi beliau sambil mengharapkan semoga ada sinar untuk pembukaan Tadika semula selepas ini, selain pembukaan Taska kepada anak-anak ibu bapa yang bekerja.

“Syukur & Gembira Geran Pembukaan Semula Taska”, Pengusaha Tadika Mohon Tadika Turut Di Buka!
Gambar hiasan.

Bantuan Untuk OKU & Ibu Tunggal

Semalam selain mengumumkan geran untuk pembukaan Taska, Perdana Menteri turut mengumumkan beberapa bantuan lain yang memberi pulangan bermanfaat untuk semua. Malah ibu tunggal dan golongan orang kurang upaya juga tidak terkecuali.

Antaranya bagi menggalakkan pengambilan pekerja oleh majikan, kerajaan akan memperkenalkan Program Insentif Pengambilan Pekerja di mana syarikat akan diberikan insentif kewangan untuk memberi pekerjaan kepada golongan penganggur dan belia.

Pertama: Insentif bagi menggaji penggangur berumur di bawah 40 tahun sebanyak RM800 sebulan bagi setiap pekerja; dan

Kedua: Insentif bagi menggaji penganggur berumur 40 tahun dan ke atas dan golongan OKU sebanyak RM1,000 sebulan.

Paling menarik, untuk golongan ibu tunggal OKU turut sama diberikan perhatian. Sehubungan itu, lebih 300,000 OKU dan ibu tunggal yang tersenarai di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat layak menerima bantuan one-off sebanyak RM300 bagi mengurangkan beban mereka.

Artikel berkaitan:

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI