Arabian Family, Mother and son at home

Siapa yang tak sayang anak. Namun sayang anak biarlah dididik dengan cara yang betul. Berikan anak kita ilmu agama dan kehidupan yang sebaiknya sebagai bekalan di dada.

Bagaimana memupuk dan mendidik anak dengan cara yang betul sejak dari kecil lagi?

Mendidik anak memerlukan ilmu pengetahuan yang cukup dan ibu bapa perlu tahu peringkat yang betul dalam mendidik anak-anak agar menjadi orang yang berguna.

Ceramah itu diberikan oleh Syamsul Amri bin Ismail atau lebih dikenali sebagai Ustaz Syamsul Debat dalam perkongsian @muslimroyalhq mengenai ajar anak dengan menggunakan 3 peringkat.

Jangan Biar Anak Besar Kepala, Didiklah Anak Ikut Tiga Peringkat Ni!

3 PERINGKAT DIDIK ANAK

Sayyidina Umar ajar dah nak didik anak ini ada 3 peringkat. 7 tahun pertama, 7 tahun ke 2, lebih 14 tahun. 3 peringkat.

IKLAN

7 tahun pertama, layan anak seperti raja. Apa dia nak bagi tak susah kedai duit RM 2 banyak. Lepas 7 tahun masuknya 8 tahun, 8 sampai 14 tahun layan anak seperti hamba. Dah mula bagi dia kerja.

Suruh dia menyapu rumah, menyapu halaman, kemas rumah, kemas katil, basuh baju sendiri, lipat kain, ajar semua itu. Tolong ajar anak seperti hamba. Suruh dia buat sebab bila jadi hamba bukan semua benda dia nak.

Jangan Biar Anak Besar Kepala, Didiklah Anak Ikut Tiga Peringkat Ni!

Selepas 14 tahun masuk umur 15 tahun, layan anak seperti sahabat buat kawan. Itu dalam Islam ajar itu, nampak tak?

Kita hari ini, itu sebabnya anak-anak itu kadang dia biar-biar. ‘kenapa lah engkau ini kurang ajar sangat dengan mak’. Tanya lah balik kau ajar anak macam mana. Tu sahaja soalan dia.

IKLAN

Orang dulu tengok mak ayah macam mana buat? Dipijak anak itu tapi tak ada mati pun. Dia kalau merotan kita mana sempat sahaja, mana capai sahaja dirembat. Bila dah birat sakit. Aduh, sakitnya.

Jangan Biar Anak Besar Kepala, Didiklah Anak Ikut Tiga Peringkat Ni!

Emak masuk dia letak minyak. Orang dulu macam itu, dia ini nak bagi elok ke nak bagi sakit lagi ini tapi Alhamdulillah semua jadi orang.

Orang sekarang Allahuakbar, bila cikgu tegur, cikgu rotan tangan anak itu bawa lawyer nak saman sekolah. Percayalah bila dia buat macam itu, itulah permulaan jahanam hidup budak itu.

IKLAN

Menarik: “Impian Hari Lahir Ke-45” Mahu Sambut Di Mekah, Siti Nurhaliza Bawa Anak-Anak Tunai Umrah!

 

Jangan Biar Anak Besar Kepala, Didiklah Anak Ikut Tiga Peringkat Ni!

Sertai ‘Komuniti Pa&Ma Ikhtiar Hamil‘ untuk mengikuti pelbagai tip kesuburan dan kehamilan serta pelbagai aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma bersama pakar.

Klik : https://t.me/+ocjF2NSo9pFjNTU1

https://chat.whatsapp.com/JcDPcXwwhrh4v052XOEmAG

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI