Kerajaan membenarkan pembukaan semula semua prasekolah dan Tadika di seluruh negara bermula esok, 1 Julai 2020. Bagaimanapun, menurut Menteri Kanan (Keselamatan), Dato’ Ismail Sabri, guru-guru dan pelajar perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan.

Baca: Eksklusif, Nasihat Datuk Dr. Noor Hisham: Ibu Bapa Kena Jadi Frontliner Anak-Anak, Virus Kita Tak Nampak.

Jangan Hantar Anak Ke Tadika Jika Tak Sihat. Ini Pesanan Datuk Noor Hisham Untuk Parents!

Menurut laporan Harakah Daily, Pembukaan tersebut merlibatkan sebanyak 6,216 prasekolah di bawah Kementerian Pelajaran Malaysia, swasta sebanyak (7,887), sejumlah 1,781 tabika di bawah Kementerian Perpaduan Negara dan 8,530 tadika kemas di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar.

Rata-rata ibu bapa mula risau tentang keselamatan anak-anak kecil yang mungkin sukar untuk mematuhi SOP yang ditetapkan. Pa&Ma secara eksklusif mendapatkan nasihat daripada Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Jangan Hantar Anak Ke Tadika Jika Tak Sihat. Ini Pesanan Datuk Noor Hisham Untuk Parents!

Sekiranya sekolah dibuka semula untuk murid sekolah rendah, bagaimana ibubapa boleh memastikan anak-anak berada dalam keadaan selamat?

1. Menyediakan emosi anak sebelum sekolah bermula:

IKLAN

o Ibu bapa boleh memuat turun Garispanduan Pembukaan Sekolah oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan seterusnya melatih dan membiasakan anak untuk memahami perubahan yang berlaku di dalam sekolah.

 

o Menterjemahkan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah disediakan oleh KPM dalam bahasa mudah supaya anak memahami dan boleh mematuhi SOP apabila menaiki kenderaan ke sekolah, berada dalam sekolah dan selepas sesi sekolah tamat.

Jangan Hantar Anak Ke Tadika Jika Tak Sihat. Ini Pesanan Datuk Noor Hisham Untuk Parents!

2. Membantu anak untuk menjaga diri sendiri dan orang lain daripada mendapat jangkitan COVID-19

IKLAN

o Mengamalkan 3W (Wash, Wear dan Warn) sebelum sekolah dibuka seperti mengajar kaedah dan waktu membasuh tangan dengan betul menggunakan sabun dan air atau hand sanitiser (Wash), membekalkan anak dengan pelitup muka serta mengajar cara dan situasi yang betul memakai pelitup muka seperti semasa berada dalam bas sekolah dan tempat sesak (Wear) dan etika batuk yang betul (Warn);

o Melatih anak memahami lokasi atau perbuatan berisiko iaitu 3C seperti mengelakkan tempat sesak (Crowded place), tidak berada di ruangan
yang tertutup dan sempit (Confined space) serta mengelakkan sembang dalam jarak yang dekat (Close conversation);

o Tidak menghantar anak ke sekolah sekiranya tidak sihat atau menunjukkan gejala COVID-19; dan

o Mengurangkan kebarangkalian perkongsian peralatan peribadi dengan kanak-kanak lain di sekolah

Jangan Hantar Anak Ke Tadika Jika Tak Sihat. Ini Pesanan Datuk Noor Hisham Untuk Parents!

IKLAN

KKM masih lagi memantau situasi COVID-19 dalam negara. Sepanjang tempoh dua (2) minggu kebelakangan ini kita dapati bilangan kes kurang daripada 20 sehari
dengan kes warganegara Malaysia kurang daripada 10 kes sehari. Kita percaya, statistik kes yang rendah ini adalah hasil daripada pemerkasaan komuniti.

Baca: Bahaya Kalau Anak Terlebih Minum Susu, Boleh Halang Penyerapan Zat Besi

Masyarakat faham tanggungjawab yang perlu mereka galas bagi memastikan mereka bebas kes COVID-19, di samping mengamalkan normal baharu dalam kehidupan seharian dan sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain. Sekiranya kelaziman baharu ini kekal diamalkan oleh semua rakyat Malaysia, dijangkakan kes dalam kalangan warganegara Malaysia akan kekal satu (1) digit.

Walau bagaimanapun, selagi belum ada vaksin untuk mencegah jangkitan COVID19 atau ubat khas untuk merawat kes COVID-19, Malaysia akan sentiasa berdepan dengan risiko jangkitan. Apatah lagi jika masih terdapat negara-negara yang pendemik COVID-19.

Pergerakan pengembara dari negara tersebut boleh menyebabkan kes meningkat semula dalam negara. KKM akan sentiasa meningkatkan kesiapsiagaan kami terutama di pintu masuk antarabangsa.

Sumber: Datuk Dr Noor Hisham Abdullah
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia
26 Jun 2020

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI