Biarpun anak kita masih kecil namun bila kita berkeras dengan anak, mereka akan turut merasa kesannya pada emosi mereka. Merampas barang dari tangan anak misalnya, perlu dilakukan dengan baik.

Minta cara berkhemah dan lembut, barulah anak pun ikhlas memberi. Elakkan sama sekali merampas barang dari tangan anak. Ini tip yang dikongsikan oleh Teacher Nizam.

BELI KELENGKAPAN SOLAT ANAK DI SINI.

AL-MUALLIM BANTU SOLAT FOR KID

 


ADAB MINTA BARANG DARI KANAK-KANAK?

Pelik bunyinya kan? Pernah tak bila kita mintak barang/mainan yang anak atau murid kita tengah main, dia buat tak tau je. Buat tak layan. Tak nak bagi walaupun tu bukan mainan dia.

Bahasa mudahnya tak nak bagi kerjasama. Lebih-lebih lagi umur bawah 2-7 tahun..betul tak?

Rasa pening kepala nak melayan? Kalau rampas dari tangan anak, mengamuk pulak nanti. Tantrum tak sudah.

IKLAN

Apa yang kita boleh buat?

✅Trade in barang. Cth anak tengah pegang barang/mainan yang kita nak/perlu simpan atas pelbagai faktor, kita pun sediakan barang/mainan yang lain untuk ditukar.

InsyaAllah lebih mudah berbanding kita terus ambil dan RAMPAS. Buat sistem trade in.

✅Sediakan bekas & Set timer. Kenapa bekas? Saya dah praktikkan. Cara ni dengan izin Allah, lebih sesuai berbanding kita mintak guna tangan. Bagi expectation pada anak dengan gunakan timer (cth timer smartphone).

IKLAN

Set dalam 5 minit, bagitau anak lepas timer/alarm ni berbunyi, adik/abang/kakak kena simpan mainan dalam bekas ni. Bunyi je timer tu, kena FIRM minta anak simpan.

Waktu ni boleh jadi tegas/garang sikit sebab kita dah warning dari awal (untuk anak yang dah ada understanding). Anak yang ada delay, minta ibu ayah lebihkan bersabar yaa. Take time.

Amalkan dua kaedah ni secara konsisten dulu, insyaAllah akan nampak hasilnya.

Moga bermanfaat & share sebanyak mungkin.

IKLAN

Teacher Nizam.

Menarik: Ajar Anak Tak Faham-Faham, Kenali 3 Ciri Anak Ni Dulu, Baru Senang Nak Target

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Mama jom rileks jap, klik link NI!

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti atau event yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)