Bakal ibu pasti berdebar apabila semakin tiba tarikh jangkaan bersalin. Tarik nafas dalam-dalam dan bertenang, ini tip persiapan bersalin anak pertama untuk anda.

Persiapan bersalin anak pertama untuk bakal ibu

Pastinya sebagai bakal ibu, anda telah menerima pelbagai nasihat daripada ahli keluarga dan rakan mengenai petua serta tip untuk melahirkan anak nanti.

Berikut antara tip yang mungkin bermanfaat untuk anda:

  • Kontraksi & proses bersalin
  • Setiap proses beranak adalah berbeza dan adalah menjadi kesukaran menentukan bila masa yang tepat untuk anda pergi ke hospital.

Tidak dinafikan, kebanyakan wanita akan menuju ke hospital kerana bimbang mereka akan bersalin sedangkan ia hanyalah kontraksi Braxton Hicks. Ia biasanya terjadi buat mereka yang pertama kali mengandung.

Namun, tiada salahnya untuk berbuat demikian jika ia boleh menghilangkan rasa bimbang anda.

Persiapan bersalin anak pertama

Walau bagaimanapun, salah satu persiapan bersalin anak pertama yang paling penting adalah untuk kekal bertenang di rumah ketika fasa pertama bersalin berlaku.

Apabila kontraksi berlaku setiap 5 minit dan berlanjutan untuk tempoh 30 saat atau lebih, ataupun anda mula berasa tidak selesa, itu adalah hint untuk anda memulakan perjalanan ke hospital.

Anda juga boleh menghubungi doktor jika tidak pasti atau mempunyai sebarang kebimbangan.

Ini antara peringkat bersalin yang akan bakal ibu lalui:

Fasa pertama
Pada peringkat ini, serviks mula melebar dan anda akan mengalami kontraksi ringan dan tidak teratur. Ia berlaku sebelum air ketuban pecah.

Fasa kedua
Serviks akan melebar daripada 6-10 cm dengan intensiti kontraksi bertambah kuat dan jarak masa semakin pendek.

Elakkan daripada meneran pada peringkat ini, melainkan atas arahan doktor.

Fasa ketiga
Tiba masanya untuk anda meneran! Serviks telah melebar sepenuhnya dan anda boleh aktif meneran untuk melahirkan si manja,

IKLAN

Fasa perlebaran serviks

Plasenta dikeluarkan
Merupakan fasa akhir di mana plasenta akan dikeluarkan. Peringkat ini lebih santai dan kontraksi kurang menyakitkan.

Petua untuk menguruskan kesakitan kontraksi semasa peralihan fasa bersalin adalah:

  • Berjalan, menukar posisi berbaring atau duduk, bernafas secara perlahan semasa kontraksi
  • Visualisasi atau aromaterapi
  • Teknik relaksasi, urutan atau titik tekanan pada tangan
  • Ubat penahan sakit (analgesia epidural) boleh dijadikan sebagai pilihan

Kesakitan

Bukan berniat untuk menakutkan, tetapi proses kelahiran anak boleh menyebabkan kesakitan dan setiap ibu akan melalui dengan cara yang berbeza.

Namun daripada memikirkan kesakitan, anda boleh fokus kepada cara untuk mengatasinya. Ada bakal ibu yang memilih untuk menggunakan ubat penahan sakit atau epidural.

Di samping itu, terdapat juga wanita yang memilih untuk melalui proses bersalin tanpa penggunaan sebarang ubat penahan sakit. Semuanya bergantung kepada anda!

Kelahiran bayi

Sebagai persiapan melahirkan anak pertama, anda harus memahami perubahan emosi yang akan wujud selepas bayi selamat dilahirkan adalah normal: kegembiraan, kelegaan, kekecewaan, kebimbangan mahupun rasa puas.

IKLAN

Anda mungkin terkejut melihat keadaan si manja, khususnya jika proses bersalin yang panjang membuatkan kepalanya menjadi lonjong dan berwajah rata.

Mungkin wujud rasa kecewa apabila si manja tidak seperti apa yang anda bayangkan seperti mengalami kekuningan disebabkan jaundis, mahupun keadaan rambut sedikit atau banyak.

Usah risau, keadaan itu tidak kekal lama dan kelak, bayi anda akan kelihatan seperti apa yang dibayangkan selama tempoh 9 bulan kehamilan.

Dalam tempoh 1 jam selepas dilahirkan, bayi akan berada pada tahap berwaspada dan berjaga – ini merupakan tempoh masa yang baik untuk memulakan penyusuan.

Pada tempoh awal-awal penyusuan, bayi akan menerima susu kolostrum – yang memberikan bayi imuniti dan tenaga.

Jika penyusuan sukar dilakukan, dapatkan bantuan jururawat atau perunding penyusuan.

Perubahan badan

Proses melahirkan perkara paling sukar perlu dilalui tubuh yang menyebabkan anda mengalami keletihan secara fizikal, sangat lapar dan agak ‘mamai’.

Perut anda akan kelihatan seperti masih hamil untuk tempoh 5-6 bulan dan ia adalah normal untuk rahim ‘mengecut’ kembali.

IKLAN

Bakal ibu perlu faham bahawa anda tidak perlu terburu-buru untuk kembali langsing atau ia akan menyebabkan anda keletihan dan menjejaskan bekalan susu badan.

Sekiranya mengalami koyakan faraj semasa bersalin, anda mungkin ingin meletakkan mampatan sejuk pada jahitan serta mengambil ubat untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak.


Bagi mereka yang melalui proses pembedahan caesarean, anda perlu kerap bergerak dan menukar posisi.

Sebagai persiapan pertama kali bersalin, anda harus ketahui akan berlaku pendarahan lochia atau nifas.

Pendarahan biasanya akan berkurangan setelah beberapa minggu. Dinasihatkan agar anda tidak menggunakan tampon, sebaliknya memakai tuala wanita.

Pun begitu, jika pendarahan semakin banyak, lakukan pemeriksaan doktor segera. Ini kerana ia boleh menjadi petanda terjadinya jangkitan.

Dapatkan rehat secukupnya kerana anda akan perlu bangun setiap 2-3 jam, siang dan malam untuk menyusukan si kecil.

Walau apa pun, pada akhirnya setiap bakal ibu perlu kekal tenang dan menikmati setiap momen kelahiran si manja nanti.

_

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Dah masuk hujung tahun ni, biasanya mama papa pasti buat persediaan anak-anak masuk ke sekolah. Apa yang patut kita nak buat supaya anak-anak tak kekok dan teruja nak ke sekolah?

Jom ikuti perkongsian ilmu bermanfaat dari Dr Tengku Putri Zainab Ab Malek (Pakar Perunding Pediatrik), Pn Nurul Sheriena Musa (Konsultan Perkembangan Kanak-kanak & Terapis Cara Kerja) serta sharing dari selebriti Yana Samsudin bagaimana dia melatih anaknya untuk belajar tiga bahasa. Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/tip-a-z-anak-ready-ke-sekolah/

Jom daftar sebagai Moms To Be VIP Member kerana mama hamil akan mendapat pelbagai keistimewaan termasuk Pa&Ma E-Workshop PERCUMA. TAWARAN ISTIMEWA MINGGU INI bagi yang sign up sebagai Moms To Be VIP member akan dapat voucher membeli belah 9 Months. Klik https://toko.ideaktiv.com/product/moms-to-be-vip-member/ untuk join.