Musim sekarang bila anak demam dan tak sihat, ibu ayah perlu risau. Ini kerana jangkitan virus Influenza kini kembali menyerang kanak-kanak dan orang dewasa. Orang ramai perlu ambil tahu simptom-simptomnya agar keadaan lebih terkawal.

Menerusi perkongsian di instagram Dr Say, beliau turut menyatakan jangkitan influenza ini simptomnya lebih kurang macam Covid-19. Jangkitan ini dikatakan bermusim dan jika dah tahu pengasingan segera perlu dilakukan.

Malah Dr Say turut menyatakan anak sulungnya turut mengalami simptom seperti influenza tetapi selepas dibuat ujian, syukur negatif tetapi Ace kena jangkitan paru-paru disebabkan oleh virus (viral pneumonia).

Lepas Covid, monkeypox (mujur tak sampai Malaysia), HFMD, sekarang flu pula menyerang dan agak dahsyat sampai beberapa asrama kena tutup. Jadi apa flu/ influenza ni, kenapa dia ganas sangat dan patutkah kita risau? Flu adalah singkatan nama penyakit influenza.

Contoh nama Robeah, orang panggil Beah haa sama la macam flu. Ia disebabkan oleh virus influenza yang ada 4 jenis yakni A, B, C & D tapi yang menyerang manusia adalah A & B.

IKLAN

Dia merebak lebih kurang sama macam Covid-19 yakni melalui respiratory droplets. Bersin kat tangan, pastu salam Robeah, Robeah boleh dijangkiti influenza.

Simptom flu lebih kurang sama macam Covid-19 yakni demam, batuk, selesema, sakit tekak, sakit badan dan muntah + cirit selalunya pada kanak-kanak. Mereka yang berisiko pulak kanak2 < 5 tahun, pregnant ladies, warga emas > 65 tahun, pesakit kronik, individu obese dan individu low immunity (cancer, HIV, dan lain-lain).

Boleh check ke kalau saya dijangkiti influenza? Yup, ade influenza rapid test kat klinik. Ada ubat ke? Yup, ada ubat antiviral MOSTLY indicated for golongan berisiko, pesakit yang makin teruk gejala flu-nya selepas hari ke-2/ ke-3 & pesakit yang ada komplikasi akibat jangkitan flu. Ada vaksin ke?

Yup, ada flu vaccine untuk melindungi diri dari virus influenza yang boleh ambil seawal umur 6 bulan ke atas & digalakkan amik tiap2 tahun.

Perlukah kita risau? Influenza is HIGHLY CONTAGIOUS macam Omicron tapi as per Menteri Kesihatan cakap, tak perlu risau sebab flu ni bermusim, keadaan masih terkawal dan hanya perlukan pemantauan dan pengasingan.

IKLAN

Masa Ace tiba-tiba nafas laju dan dada berlekuk semalam, 1st thing that came to my mind was “Ace kena influenza ni, teruk dia lain macam”. Alhamdulillah buat rapid test turns out to be negative.

Ace kena jangkitan paru-paru disebabkan oleh virus (viral pneumonia) dan Alhamdulillah jugak arini he is doing much better InsyaAllah boleh discharge esok. Jadi peeps, sama-samalah kita kerap basuh tangan dengan air + sabun, amalkan adab batuk/ bersin yang baik, mask up dan stay in kalau tak sihat. Moga kita semua dilindungi dari influenza ni.

IKLAN

Kredit: FB Say Shazril Shaharuddin

Ayuh, kembalikan kesegaran dan tenaga anda bersama pasangan tersayang melalui Bengkel Refresh & Recharge: Jom Kembali Semangat! Daftar di https://toko.ideaktiv.com/product/jom-kembali-semangat/

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!