Perasan tak anak-anak atau diri kita sendiri belakang leher ada garis hitam dan tidak setona dengan kulit wajah. Kadang puas ditonyoh tetap juga tak tanggal. Sampai merah kulit anak-anak.

Hanya Tuhan sahaja yang dapat tahu betapa derita pada ketika itu. Semua orang termasuk mak dan ayah sangka ia adalah kesan kerak daki di leher kerana tak jaga kebersihan. Berikut perkongsian dari Public Health Malaysia.

Jika Belakang Leher Anak Ada Macam Ni, Jangan Sental! Kurangkan Makanan Manis & Bersenam

Masih ingat lagi, pada ketika itu Mak membawa pulang sabun yang sangat tajam, baunya seperti klorox dan leher saya disental dengan berus. Sudahlah kulit di tengkuk nipis dan sensitif memang perit kena sental.

Ada sekali, cecair alkohol (hand sanitizer) digunakan untuk menyetal lehar. Pedihnya sampai merah merah kulit.. dan kesan hitam ini masih lagi ada.

IKLAN

Jika Belakang Leher Anak Ada Macam Ni, Jangan Sental! Kurangkan Makanan Manis & Bersenam

Sekarang baru saya tahu, ia sebenarnya adalah sejenis tanda awal kencing manis. Kulit tidak sensitif kepada insulin akibat lemak dan berlebihan berat badan. Keadaan ini dinamakan Acanthosis Nigrocans.

Ibu bapa, jangan beri anak anak kesan trauma fizikal dan mental dengan menyental dengan bahan kimia. Cara yang betul adalah dengan mengurangkan pengambilan gula, makanan manis dan cuba untuk kurangkan berat badan.

IKLAN

Kredit: Public Health Malaysia

Mama jom rileks jap, klik link ni!

IKLAN

Sertai Webinar penyusuan terbesar ‘Mama Tak Penat Susukan Anak’ yang dianjurkan Pa&Ma tahun ini. Webinar PERCUMA ini menampilkan panel-panel hebat seperti Dato’ Dr Sheikh Muszaphar, Dr Seri Suniza, Dr Hairin Anisa, Puan Asiah Maharam dan perkongsian istimewa oleh Dato’ Siti Nurhaliza.

Selain mendapat ilmu penyusuan, peserta juga berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah. Daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-mama-tak-penat-susukan-anak/ atau terus scan QR Code pada poster.

Jika Belakang Leher Anak Ada Macam Ni, Jangan Sental! Kurangkan Makanan Manis & Bersenam

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI