Bayi dan kanak-kanak secara semula jadi mempunyai perasaan ingin tahu, dan cenderung memasukkan benda ke dalam mulut. Sebab itu, ibu bapa kena pastikan barang-barang yang kecil dan berkemungkinan boleh anak masukkan dalam mulut, simpan di tempat tinggi dan selamat.

Ini bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang berlaku tanpa disedari oleh ibu bapa. Kadang anak-anak kecil ni lagi cepat bertindak dan bila berlaku sesuatu, barulah ibu bapa perasan.

Jika Tiba-Tiba Tak Nak Makan Atau Nampak Tak Selesa, Boleh Jadi Anak Tertelan ‘Sesuatu’

Antara yang biasa berlaku pada kanak-kanak ini adalah tertelan objek kecil seperti duit syiling, manik, span atau apa saja yang menarik perhatian anak itu.

Antara simptom yang berkemungkinan akan muncul apabila objek tersebut tersekat pada esofagus atau usus, termasuk:

Muntah
Air liur meleleh
Kesakitan pada bahagian dada atau tekak
Keengganan untuk makan
Sakit perut
Demam

Sebarang objek yang tersekat atau tersangkut dalam badan untuk tempoh yang lama tanpa sebarang rawatan boleh menyebabkan jangkitan, seperti pneumonia aspirasi berulang. Ini boleh menyebabkan kesakitan pada bahagian dada, batuk berkahak, dan berdehit. Ada masanya, demam turut akan berlaku.

Mungkin terdapat simptom yang tidak dinyatakan di atas. Sekiranya anda mempunyai keraguan atau sebarang pertanyaan mengenai simptom lain yang mungkin berlaku, sila berjumpa dengan doktor.

IKLAN

Jika Tiba-Tiba Tak Nak Makan Atau Nampak Tak Selesa, Boleh Jadi Anak Tertelan ‘Sesuatu’

Seperti perkongsian Pakar Telinga, Hidung & Tekak, Dr Ezairy M.Sallih, mengenai kes anak tertelan duit syiling boleh dijadikan peringatan bersama.

Anak ini kecil lagi. Baru setahun lebih. Lepas je tertelan syiling, terus tak boleh makan.

“Dia muntah-muntah, doktor. Dah tiga kali semenjak dari rumah tadi,” wajah ibu ini nampak cemas.

IKLAN

“Saya tak perasan bila dia masukkan syiling itu,” si ayah menambah.

Kes ini dirujuk kepada kami pada kira-kira tiga petang tadi. Kami terus uruskan kemasukan pesakit ni ke dalam wad dan seterusnya ke dewan bedah. Sebelum maghrib tadi selesai semuanya. Duit syiling tersebut berjaya dikeluarkan.

Jika Tiba-Tiba Tak Nak Makan Atau Nampak Tak Selesa, Boleh Jadi Anak Tertelan ‘Sesuatu’

Kalian yang ada anak-anak kecil di rumah, contohi tindakan pantas ibu ayah ni. Nampak saja anak tak ok, terus bawa ke hospital.

IKLAN

Hati-hati jika anak anda tiba-tiba sahaja tak nak makan, nampak tak selesa, selalu bermain dengan alatan kecil seperti duit syiling, untuk kes yang lebih serius sampai tak boleh menelan air liur!

Perkara yang tidak diingini boleh berlaku. Anak anda mungkin tertelan sesuatu. Tersangkut.

Kredit: Dr Ezairy M.Sallih (Pakar Telinga, Hidung & Tekak) & HelloDoktor

Mama jom rileks jap, klik link ni!

KELAS ONLINE BREASTFEEDING PERCUMA dengan daftar Pa&Ma BF VIP Eksklusif member! Hanya RM20 sahaja. Daftar https://toko.ideaktiv.com/product/pama-bf-vip-eksklusif/

Jika Tiba-Tiba Tak Nak Makan Atau Nampak Tak Selesa, Boleh Jadi Anak Tertelan ‘Sesuatu’

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI