Kaedah belajar sambil bermain adalah salah satu cara paling mudah untuk menarik minat anak-anak. Lagi-lagi dalam usia anak tengah aktif bermain. Biasanya usia anak 5 hingga 6 tahun, pendedahan awal membaca penting sebagai persediaan untuk masuk Tahun 1.

Cuma yang menjadi masalah, kita sebagai ibu bapa lebih suka memaksa anak pegang dan baca buku dan tak bagi alternatif lain untuk anak. Disebabkan itulah anak lagi cepat protes.

Kali ini nak kongsikan kepada ibu bapa teknik untuk menarik anak membaca buku selain buku seperti dikongsikan di FB Idea Homeschool via Myza Dany.

Banyak kaedah atau teknik untuk menarik anak-anak membaca selain buku semata-mata. Salah satunya adalah dengan menggunakan dam suku kata.

Dam suku kata ni lebih kurang macam dam ular. Cuma dam suku kata ni ada suku kata terbuka.

IKLAN

Apa yang menariknya bila main dam suku kata ni?
✅ Anak-anak akan baling dadu dan mengira (konsep matematik)
✅ Meningkatkan kemahiran motor halus (membaling dadu)
✅ Mengecam suku kata
✅ Mengenal suku kata


✅ Menyebut suku kata
✅ Meningkatkan koordinasi mata dan tangan
✅ Mengenal warna

Wow, banyakkan manfaat anak-anak akan dapat.. Bestnya. Alhamdulillah. Dan yang paling penting belajar membaca akan menjadi lebih seronok dengan bermain.

IKLAN

Cikgu..Guru tegas bukan garang..Berusaha mengamalkan Teknik Nabi

Kredit: Idea Homeschool via Myza Dany

 

IKLAN

Peranan ibu ayah dalam kehidupan anak-anak sangat besar. Setiap apa yang kita sediakan untuk anak menentukan masa depan mereka. Itulah sebabnya kita dianggap seperti SUPERHERO pada mereka. Dengan hanya RM20, banyak ilmu yang akan mama papa dapat. Yang paling best, akan dapat AKAUN SSPN secara automatik!

Untuk mendaftar, klik https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-detik-indah-bersama-si-manja/

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa &alli diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/parents)