Kes positif Covid-19 sejak kebelakangan ini begitu membimbangkan. Dengan kenaikan kes positif mencecah lebih daripada 3,000 kes sehari ia seakan-akan memberi peringatan virus ini tak mengenal sesiapa untuk dijangkiti.

Dalam keadaan sekarang ini semua individu terdedah kepada risiko ini sama ada golongan kanak-kanak, orang dewasa atau warga emas. Cuma masing-masing perlu sentiasa menjaga kebersihan diri dan mengamalkan gaya hidup dalam norma yang baharu.

Ini kerana virus ini tak dapat dilihat dan jika dijangkiti pun ada sesetengahnya tiada simptom tetapi apabila buat ujian disahkan positif.

 Di bawa naik ambulans seorang diri

Menerusi perkongsian di twitter TV AlHijrah yang diperoleh daripada Ira Hazwani, satu video kanak-kanak berjalan seorang diri dijemput petugas kesihatan menaiki ambulans untuk ditempatkan ke pusat kuarantin Covid-19 telah menarik perhatian ramai.

Pastinya situasi itu cukup sebak buat ahli keluarga kanak-kanak perempuan itu lagi-lagi terpaksa berpisah dengan ahli keluarga buat sementara waktu.

IKLAN

Dalam video yang dikongsikan, ibu pada kanak-kanak itu sempat berpesan dan memberi kata-kata semangat sebelum bergerak ke arah ambulans

“Jaga diri, jangan nangis ok. Kakak good girl kan!”

Lagi buat sebak, kanak-kanak itu nampak sungguh tenang dan sempat berpesan untuk ibunya juga jaga diri.

Tak nangis, pesan dekat ibu jaga diri

Walau bagaimanapun, sikap positifnya itu membuatkan ramai terharu serta mendoakan agar kanak-kanak tersebut segera sembuh. Mereka juga berharap agar dia terus kuat walaupun berada seorang diri di pusat kuarantin itu nanti.

Memang tak boleh teman

Sumber: TV AlHijrah

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)