Tugas menjaga bayi atau anak yang masih kecil, kebanyakan bapa surrender awal-awal lagi. Kebiasaannya golongan bapa menganggap ibu lebih sesuai memahami apa yang anak mahukan. Jadi bila si ayah ditugaskan untuk menjaga anak, jika tiba-tiba menangis, terus diserahkan tugas itu pada isteri.

Sebenarnya dalam bab keibubapaan, bonding anak bersama bapa sangat penting untuk mewujudkan kasih sayang, kemesraan dan keyakinan dalam diri anak untuk membesar. Inilah pentingnya ayah lebih rapat dengan anak.

“Kalau Anak Menangis Nak Mommy, Maknanya Bonding Dengan Daddy Belum Kuat.”

Menurut Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor yang banyak berkongsi ilmu keibubapaan, beliau menjelaskan jika anak-anak menangis dan tetap mahukan ibu, itu tandanya bonding dengan ayah masih lagi kurang. Bermakna satu kegagalan di pihak seorang ayah.

Bonding dengan anak-anak anda. Kalau baby menangis nak mommy, maknanya daddy tak cukup bonding. Jika anak mahukan mamanya, ia menunjukkan kegagalan dalam ilmu keibubapaan di pihak ayah.

Ikatan antara ibu dan bayi memang tak dinafikan lagi. Ia bermula sejak lahir iaitu sentuhan pertama, bau dan penyusuan. Tidak dinafikan mommy mempunyai kelebihan.

Biasanya pada waktu begini, daddy tak rapat kerana mereka tidak tahu nak buat apa. Mereka tidak pernah diajar atau diberitahu mengenai apa tugas yang sepatutnya mereka buat. Mereka hanya fokus untuk buat ibu rasa selesa.

Usia 0-3 bulan penting bonding ayah dengan anak

Kongsi Dr Sheikh Muszaphar lagi, antara waktu penting dan sesuai untuk bonding dengan anak adalah ketika umur mereka 0-3 bulan. Hal ini supaya anak-anak boleh merasai kewujudan ayah seperti yang dilakukan oleh ibu.

Masa paling kritikal untuk bonding ialah 0-3 bulan. Inilah masanya daddy harus memainkan peranan penting seperti mommy jika mereka mahu mewujudkan ikatan istimewa itu.

“Kalau Anak Menangis Nak Mommy, Maknanya Bonding Dengan Daddy Belum Kuat.”

Apakah yang boleh ayah lakukan untuk mewujudkan ikatan yang kuat ini?

IKLAN

1. Mula belajar mengendalikan bayi. Jangan takut. Bila dah biasa, lama-lama akan ok. Lihat dan belajar bagaimana isteri uruskan anak.

2. Tukar lampin bayi

3. Mandikan bayi

4. Tidurkan bayi

5. Nyanyi lagu lullaby kepada bayi

6. Sentuhan kulit ke kulit dengan bayi

7. Bersendirian dengan bayi di dalam bilik.

IKLAN

8. Cuba ambil tugas untuk beri susu pada bayi atau suapnya makan

9. Bersiar-siar di taman dengan hanya anda dan bayi

10. Luangkan seberapa banyak masa dengan bayi. Ambil dan peluk bayi selepas setiap kali menyusu.

“Kalau Anak Menangis Nak Mommy, Maknanya Bonding Dengan Daddy Belum Kuat.”

Tetapi apabila mereka dah menginjak usia menjadi kanak-kanak kecil, mereka mula mahukan salah seorang antara ibu atau bapa dan ia adalah bersebab.

1. Apabila salah seorang (ibu atau bapa) bersikap tegas dan seorang lagi mengalah sepanjang masa.

2. Apabila salah seorang biasanya berjauhan dengan anak kerana bekerja.

IKLAN

“Kalau Anak Menangis Nak Mommy, Maknanya Bonding Dengan Daddy Belum Kuat.”

Oleh itu, penting bagi kedua ibu bapa untuk meluangkan sebanyak mungkin masa bersama anak. Kedua ibu bapa mestilah mempunyai gaya keibubapaan yang sama terhadap anak-anak.

Jika ayah keluar bekerja, apabila pulang ke rumah, biarkan si ayah pula uruskan anak seperti memandikannya, melayan anak main atau bercerita sebelum anak tidur dan sebagainya.

Kedua ibu bapa mestilah mempunyai gaya keibubapaan yang sama terhadap anak-anak. Jika Mommy kata Tidak, maka Daddy patut ikut sama.

“Kalau Anak Menangis Nak Mommy, Maknanya Bonding Dengan Daddy Belum Kuat.”

Ikatan dengan anak anda boleh memberi kesan jangka panjang yang positif. Kedua-dua ibu bapa perlu memainkan peranan untuk melahirkan anak yang lebih penyayang, yakin dan berjaya.

Kredit: Instagram Dr Sheikh Muszaphar

Teruja nak dapat baby, tapi masih banyak persiapan yang perlu dibuat. Mental dan fizikal pun kena mantap sebelum si manja lahir nanti. Mahu belajar segalanya tentang cara-cara menguruskan bayi baharu lahir? Jom sertai E-Workshop Pa&Ma : A-Z Uruskan Newborn Baby! Daftar sekarang di https://toko.ideaktiv.com/product/urus-newborn-baby-a-z/

“Kalau Anak Menangis Nak Mommy, Maknanya Bonding Dengan Daddy Belum Kuat.”

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

 

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI