Kalau nak dapat anak perempuan yang berjaya, papa jangan lupa buat 10 perkara penting ini ya. Mungkin selama ni ada yang tak perasan perkara kecil ini mampu memberi impak besar pada kejayaan anak perempuan bila besar nanti.

Di sebalik karektornya yang garang dan serius, terselit rasa kasih sayang yang sangat mendalam di sudut hati seorang lelaki bergelar papa.

Walaupun bersahaja tetapi kasih sayangnya terhadap anak-anak kekal sepanjang hayat. Perhatian dan sikap prihatin dalam memastikan keselamatan dan keselesaan anak terutama anak perempuan mungkin nampak ‘keterlaluan’ dan mengongkong tapi itulah sebenarnya kasih sayang seorang papa.

Betul tak papa? Mungkin anda tak perasan, peranan seorang papa terhadap perkembangan dan tumbesaran anak perempuan sangat besar ertinya. Anak perempuan terkenal dengan karektor manja dan suka disayangi tapi adakalanya cara papa yang agak keras membuatkan si anak lebih suka memilih mama berbanding papa.

Macam mana cara untuk papa tawan hati anak perempuan supaya tahu yang papa juga tak kurang hebat sayang dirinya sama seperti mama. Ini yang papa mesti buat.

1. Selalu buat si anak tersenyum

Biasanya si kecil kalau terjatuh atau mengalami apa-apa masalah mesti akan mengadu pada papa. Pujukan dan kata-kata semangat dari papa akan mengurangkan rasa sedih dan sakit si cilik. Bagi mereka sumber kekuatan boleh diperoleh daripada ‘superhero’ iaitu papa mereka.

Kalau Nak Dapat Anak Perempuan Yang Berjaya, 10 Perkara Penting Ini Mesti Papa Buat

2. Sentiasa jaga keselamatan anak

Papa akan sentiasa memastikan keselamatan anaknya apatah lagi kalau anak perempuan. Walaupun mungkin nampak macam mengongkong tetapi cara tersebut adalah yang terbaik untuk anak tersayang.

IKLAN

3. Beri nasihat yang paling bermakna

Sentiasa menjadi tempat rujukan pertama si anak. Sebagai ketua keluarga, papa mestilah dapat memberikan nasihat dan panduan terbaik kepada anak perempuan. Biar anda menjadi tempat nasihat utamanya yang paling bermakna sepanjang hayat.

4. Memastikan kebersihan anak terjaga

Kalau Nak Dapat Anak Perempuan Yang Berjaya, 10 Perkara Penting Ini Mesti Papa Buat

Walaupun anak lebih rapat dengan mama sebab menyusu badan, tapi papa boleh ambil peranan menjaga dan memastikan kebersihan diri anak sentiasa ‘tip top’. Contohnya bab membersihkan telinga, hidung dan memotong kuku anak biarlah menjadi tanggungjawab papa.

5. Sanggup berkorban demi keluarga

IKLAN

Sikap papa yang sanggup berkorban apa sahaja demi keluarga cukup menjadikan rasa sayang dan hormat anak perempuan terhadap lelaki pertama dalam hidupnya tak pernah pudar sampai bila-bila.

Kalau Nak Dapat Anak Perempuan Yang Berjaya, 10 Perkara Penting Ini Mesti Papa Buat

6. Tunjukkan sayang dan hormat pada isteri

Papa yang terbaik adalah yang sentiasa menunjukkan rasa sayang dan hormat pada isteri tercinta supaya anak perempuan belajar dan tahu bagaimana cara terbaik menunjukkan kasih sayang pada orang yang tersayang.

7. Manjakan anak dengan pelukan kasih sayang

IKLAN

Anak perempuan sukakan sesuatu yang menyentuh hati dan perasaan mereka, maklumlah mereka anak manja. Jadi, papa selalulah berikan pelukan kasih sayang kepada anak perempuan ya!

8. Tak pernah berhenti percaya akan kebolehan anak

Papa sentiasa menjadi pendorong utama anak perempuan sejak lahir hingga ke akhir hayat mereka. Papa akan jadi orang pertama membantu anak belajar bertatih. Biarpun terjatuh, papa akan beri galakan untuk terus kuat. Papa juga biasanya yang akan mengajar anak perempuan belajar naik basikal sampai hebat mengayuh.

9. Sentiasa galakkan anak untuk kejar impian

Ketika anak perempuan rasa kurang berkeyakinan diri, papa akan menjadi pembakar semangat menggalakkkan anak untuk terus bangkit mengejar impian. Keyakinan dari papa boleh menjadikan anak perempuan lebih berkeyakinan tinggi!

10.Anak perempuan sentiasa menjadi ‘little girl’ di hati papa

Walaupun anak sudah besar, tetapi bagi seorang papa, anak perempuannya itu sentiasa ‘little girl’ di hatinya sampai bila-bila. Tak hairanlah kadangkala cara papa melayan anak perempuan yang sudah besar masih sama seperti ketika anak itu kecil dahulu.

Ternyata papa adalah cinta pertama seorang anak perempuan. Semoga semua yang bergelar papa, mampu menjadi hero sebenar di hati setiap anak perempuan.

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI