Kekerapan tengking dan marah anak kecil rupanya boleh mematikan sel otak yang sedang berkembang terutama pada tahap umur emas iaitu 2- 3 tahun.

Bagi ibu-ibu terutama yang bergelar suri rumah, melayan anak kerenah anak adalah tugas 24 jam sehari. Tipu kalau boleh tahan sabar selama tempoh tersebut dengan pelbagai ragam dan kerenah anak apatah lagi kalau lebih dari seorang anak.

Kadang-kadang boleh buat ibu mudah hilang sabar sampaikan anak asyik kena marah sahaja. Memang kasihan dengan anak kecil yang belum faham apa-apa tapi bila hati sudah marah memang sukar nak kawal.

Pelbagai cara dah cuba dibuat untuk mengelakkan daripada marahkan anak tapi kadang-kala terlepas juga. Apa kata ibu ayah semua ambil tahu apakah kesan negatif yang anak kita dapat apabila kerap diherdik dan dimarahi seperti dikongsi oleh seorang ibu, UmmuAyyash dalam blognya.

Tahukah ibu-ibu bahawa di dalam kepala setiap anak terdapat lebih dari 10 trilion sel otak yang tumbuh. Satu tengkingan marah atau makian mampu membunuh lebih dari sejuta sel otak ketika itu juga.

Satu cubitan atau pukulan mampu membunuh lebih dari 10 juta sel otak ketika itu juga. Sebaliknya 1 pujian atau pelukan akan membina kecerdasan lebih dari 10 trilion sel otak ketika itu juga.

Herdikan boleh matikan sel otak anak

IKLAN

Hasil penelitian Dr Lise Eliot, Profesor di Department of Neuroscience at the Chicago Medical School pada anak yang masih dalam perkembangan otaknya iaitu pada tahap umur emas atau golden age (2-3 tahun pertama kehidupan), suara tengkingan dan herdikan yang keluar dari ibu bapa dapat mematikan sel otak yang sedang berkembang. Ketika ibu memberikan belaian lembut sambil menyusukan anak, rangkaian otak terbentuk elok.

Penelitian Dr Lise Eliot ini dilakukan sendiri pada anaknya dengan memasang kabel perakam otak yang dihubungkan dengan sebuah monitor komputer sehingga dapat melihat setiap perubahan yang terjadi dalam perkembangan otak anaknya.

“Hasilnya sangat luar biasa. Ketika ibu menyusukan anak akan terbentuk rangkaian indah, namun ketika dia terkejut dimarahi, rangkaian indah menggelembung seperti belon lalu pecah dan terjadi perubahan warna. Ini baru dengar satu herdikan,”ujarnya.

Anak mudah stres

IKLAN

Kalau Selalu Tengking Dan Marah Anak Boleh Mematikan Sel Otak Mereka Yang Sedang Berkembang

Dari hasil penelitian ini, jelas kesan marah terhadap anak kecil sangat mempengaruhi perkembangan otak mereka. “Maka, kita harus berhati-hati apabila memarahi anak,” Bukan hanya itu, ia juga mengganggu fungsi organ penting dalam badan seperti hati, jantung dan lain-lain.

Tengkingan dan herdikan menghasilkan gelombang suara. Ketika herdikan yang disertai emosi seperti marah menghasilkan suatu gelombang baru merosakkan sel otak anak kecil. Kesan kerosakan pada sel-sel otak akan lebih besar pada anak kecil yang dijadikan sasaran kemarahan ini seperti penderaan. Kesan pada anak remaja dan orang dewasa tidak seteruk pada anak kecil.

Kesan jangka panjangnya dapat dilihat pada orang yang sering mengalami tengkingan pada usia kecil.

IKLAN

* Mereka lebih pasif serta lambat dalam memahami sesuatu.

* Cenderung terikut emosi negatif seperti marah, panik atau sedih.

* Mereka biasanya mengalami stres hingga tertekan dalam hidup. Semuanya akibat dari sel-sel otaknya kurang aktif dari yang sepatutunya.

Oleh sebab itu sebagai ibu ayah, pendidik atau pun orang dewasa yang mendidik dan membesarkan anak kecil, sebaiknya pilihlah untuk bersikap lebih kreatif dalam menghadapi tingkah laku si kecil yang nakal. Belajarlah untuk menyesuaikan arahan dan didikan mengikut tahap umur anak. Elakkan daripada terlalu kerap memarahi dan menengking mereka.

Sumber: ummuayyash.com

Lubuk konten untuk papa dan mama paling lengkap di seeNI. Pa&Ma kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI